Intoleranties & Elimineren

Intoleranties & Elimineren

Het motto van Bellobox is 'Het beste voor jouw hond!'. Niet elke hond kan zomaar genieten van alle snacks, vooral als ze last hebben van voedselintoleranties of allergieën. Deze problemen kunnen de snackkeuzes beperken en vragen om een zorgvuldige selectie van wat wel en niet gegeven kan worden. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van voedselintoleranties en allergieën bij honden. 


Intoleranties & Elimineren

Je hoort het enorm vaak, honden met een voedselallergie. In werkelijkheid komt een echte voedsel allergie bij honden weinig voor, maar zien we wel veel overgevoeligheden en voedselintoleranties. Toch noemen we het vrijwel altijd allergie.

Deze uiten zich vaak in maag- en darmklachten, allergie- of darmgerelateerde symptomen. Het is belangrijk om het totaalplaatje te zien, wat is er daadwerkelijk aan de hand en hoe lang speelt het al.

Orale tolerantie

Orale tolerantie is het vermogen van de hond om vreemde stoffen die een allergische reactie veroorzaken of zouden kunnen veroorzaken te negeren. Honden worden niet geboren met deze tolerantie, maar ontwikkelen deze op jonge leeftijd. Echter als een dier op jonge leeftijd al allergie of overgevoeligheden ontwikkeld, kan deze tolerantie verloren gaan. Als dit verloren gaat bij de ontwikkeling van voedselallergie, kan zich dit uiten in gastro-intestinale symptomen.

Eliminatie

Een eliminatiedieet is een specifieke voedingsbenadering die gericht is op het identificeren en elimineren van voedselallergieën of intoleranties bij honden. Het is een krachtig instrument voor voedingstherapie en kan worden ingezet om diverse gezondheidsproblemen aan te pakken, waaronder huidproblemen, gastro-intestinale klachten en gedragsveranderingen.

Het is afhankelijk van de aard van de problemen of er een eliminatie dieet ingezet gaat worden en hoe streng deze moet zijn. Neem hiervoor altijd contact op met een voedingstherapeut die je hierbij gaat helpen en ga hier niet zelf mee rommelen. Het klinkt in theorie altijd eenvoudig, maar dat is het in de praktijk niet.

Een eliminiatiedieet wordt vaak ingezet voor een periode van 6-8 weken. Er zijn diverse methoden die ingezet kunnen worden:

  1. Eliminatiedieet; Hier ga je het oude voer verwijderd en een nieuw voedingsmiddel aan gaat bieden. 1 NIEUWE eiwitbron en 1 NIEUW koolhydraatbron. Het dier mag die dus nog niet gegeten hebben.
  2. Serum test; Hierbij wordt er getest op antilichamen in serum. Op basis van die test kan een voedingsmiddel gekozen worden wat als “veilig” is geselecteerd.
  3. PAX serum test; Dit is een nieuwe test, waarbij wederom getest wordt op antilichamen. Ook hier wordt weer een voedingsmiddel gekozen wat volgens de test “veilig” is.

Rol van de darmen

Wanneer we een dier met allergie/intolerantie willen ondersteunen, dan is het belangrijk dat we ook aan de darmen werken. De reden hiervoor is dat een groot deel van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt, zo’n 80%. Daarnaast komt het darmweefsel regelmatig in aanraking met diverse allergenen, dus erg belangrijk dat we dit gaan ondersteunen. Een gezonde slijmlaag zorgt ervoor dat het voor antigenen moeilijk is om zich aan deze wand vast te klampen. Wanneer een goede slijmlaag ontbreekt, is er sprake van een leaky gut (lekkende darmwand), waardoor voedingsdeeltjes dus door de darmwand heen kunnen en zo in het lichaam terecht komen. Dit kan dus zorgen voor een immuunreactie.

Ontstekingen

Bij allergie is er sprake van een ontstekingsreactie in het lichaam. Laaggradige ontstekingen als reactie op de allergenen en het immuunsysteem. Het is belangrijk dat we hierop ook gaan werken in het lichaam. Om die ontstekingsreacties te verminderen. We gebruiken hier een pallet aan antihistamine supplementen, zodat we kunnen richten op diverse receptoren in het lichaam. Alle receptoren in het lichaam hebben een unieke functie. Het is daarom van belang om het juiste supplement in te zetten voor de juiste receptor.

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst