We willen er liever niet over nadenken, maar vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: het verlies van onze hond. In deze aflevering van Bello’s podcast gaat Jeffrey in gesprek met Marleen van Baal – auteur, hondenkenner en ervaringsdeskundige op het gebied van rouw bij honden. Een open en kwetsbaar gesprek over afscheid nemen, verdriet en de impact die dat op ons leven heeft.
Wat is rouw eigenlijk?
Volgens Marleen is rouw het verdriet dat je ervaart wanneer je iemand of iets dierbaars verliest – en ja, dat geldt dus ook voor je hond. Rouw komt in vele vormen:
- Achteraf, als je hond overleden is.
- Anticiperend, als je weet dat het afscheid eraan komt.
- Bij verlies zonder dood, zoals herplaatsing of als je door omstandigheden (blessure, verhuizing, ziekte) niet meer samen kunt leven.
Waarom doet het verlies van een hond zo’n pijn?
Honden zijn onvoorwaardelijk. Ze zijn altijd om je heen, ze veroordelen je niet, en ze zijn volledig afhankelijk van jou. Daarom raakt hun verlies ons zo diep. Marleen benoemt dat een hond voor veel mensen een anker is – een bron van rust, structuur en liefde. En als dat wegvalt, verlies je niet alleen een dier, maar ook een stukje van jezelf.
"Het was maar een hond"
Helaas krijgt niet iedereen begrip uit zijn omgeving. De klassieke opmerking: "Het was maar een hond", is pijnlijk voor wie midden in het verdriet zit. Marleen pleit dan ook voor meer erkenning. Verdriet om een dier mag er zijn, punt.
Hoe rouw zich kan uiten
Rouw is persoonlijk en uit zich bij iedereen anders. Denk aan:
- Intens verdriet of boosheid
- Fysieke klachten (zoals moeheid of buikpijn)
- Schuldgevoel of zelfverwijt
- Overmatig sporten, eten of juist terugtrekken
En het is allemaal oké. Alles mag er zijn.
Wat helpt bij rouw?
De belangrijkste boodschap: luister naar jezelf. Of je nu behoefte hebt aan praten, wandelen, huilen of slapen – geef jezelf de ruimte. Marleen geeft ook een praktische tip: als je moeite hebt om je verdriet toe te laten, probeer dan een eerbetoon aan je hond te maken. Denk aan een mooi fotoboek, een altaartje of een persoonlijke herinnering.
Voorbereiden op het afscheid
Niemand denkt er graag over na, maar het is wél belangrijk. Marleen adviseert om al bij de aanschaf van je hond stil te staan bij vragen als:
- Wie zorgt er voor mijn hond als mij iets overkomt?
- Wat is voor mij kwaliteit van leven voor mijn hond?
- Hoe zie ik het afscheid van mijn hond?
Want op het moment suprême is er vaak weinig ruimte om helder na te denken.
Boek en cursus: De kunst van afscheid nemen
Naar aanleiding van haar eigen verlies schreef Marleen het boek Lieve hond ik rouw op jou. Een boek vol herkenning, inzicht en steun. Daarnaast ontwikkelde ze een de cursus de kunst van afscheid nemen, met praktische handvatten, overwegingen en een maandelijkse online bijeenkomst: de Rouwruimte. Want praten helpt.