5 Last Minute Tips: Vuurwerkangst bij Honden

5 Last Minute Tips: Vuurwerkangst bij Honden

5 Last Minute Tips: Vuurwerkangst bij Honden

Vuurwerkangst is een veel voorkomend fenomeen. We hopen dan ook dat jouw hond vrijwel geen last ervaart van alle knallen en lichtflitsen! Is dat helaas wel zo, dan heb je wellicht iets aan de volgende tips.

We schreven deze blogpost aan de hand van deze youtube video van Monique Bladder. Wil je meer leren over hoe je om kunt gaan met vuurwerkangst bij de hond, dan kun je op haar website verscheidene blogs lezen die er dieper op in gaan.

Is er al sprake van vuurwerkangst bij je hond? Dan is er geen kant en klare oplossing. Je hond heeft een emotie bij het horen en zien van vuurwerk en zijn angstreactie naar aanleiding van deze emotie uit zich reflexmatig. Je kunt deze emotie wel veranderen, maar dat lukt niet zo kortdag. Begin daarom volgend jaar op tijd met trainen!

Last Minute Tips

Natuurlijk is er bij tips met betrekking tot angst bij je hond geen garantie dat ze zullen werken. Toch delen we graag de tips van Monique Bladder omdat we ons erg kunnen vinden in haar wijze van denken rond hondengedrag!

Last Minute Tips
  1. Word niet boos op je hond wanneer hij angstig is. Soms kan een dier uit angst wat heftig reageren, eventueel op een wijze die wij als mensen frustrerend vinden. Probeer rustig te blijven en mopper niet op je hond. Deze reactie kan over tijd namelijk de angstige emotie rondom vuurwerk heftiger maken, omdat de knallen en lichtflitsen een boze reactie van de eigenaar voorspellen.
  2. Steun je hond wanneer hij aangeeft daar behoefte aan te hebben. Met steunen voed je zijn angst niet, dat is een oude mythe! Je hoeft je hond niet te negeren, in tegendeel. Maar wil hij niet aangeraakt worden? Forceer dat dan ook niet. Laat je hond zelfs vluchten of schuilen als hij dat wil, mits het vertoonde vluchtgedrag in deze situatie veilig is.
  3. Bied een veilige haven. Sommige honden verstoppen zich wanneer er sprake is van angst. Je kunt zelf zo’n plek voor je hond creëren. Maak bijvoorbeeld een holletje laag bij de grond, eventueel onder een tafel. Je hond moet dit plekje zien als een locatie waar hij niets hoeft, maar waar hij heen mag om te schuilen.
  4. Probeer je hond af te leiden. Bij extreme angst zal het afleiden geen nut hebben, maar bij milde angst is het de moeite waard om spel of voer aan te bieden. Je kunt je hond bezighouden met een kauwsnack uit onze doorbijtersbox, of een snuffelmat gevuld met trainers uit onze beloningsbox. Eventueel kun je samen een trekspelletje doen of de favoriete bal van je hond verstoppen. Jij kent je eigen hond het beste. Gebruik wat hem normaliter motiveert en kijk eens of hij er interesse in heeft ondanks zijn angst!
  5. Dwing je hond niet te wandelen. Uiteraard moet je hond zijn behoefte doen, maar beperk uitjes naar buiten tot het doen van zijn behoefte in de tuin of voor het huis. Uitgebreid wandelen is op oudjaarsdag niet nodig, dat kan een dag later wel weer. Mocht je hond al dagen voor de jaarwisseling niet willen wandelen? Dan wordt het tijd in overleg te gaan met je dierenarts..

Is je hond zo angstig voor vuurwerk dat hij er nu al weken last van ervaart? Dan wordt het tijd om in overleg te gaan met je dierenarts. De angst is wellicht te verminderen met medicatie. Er bestaan medicijnen die de angstreactie van de hond remmen. Daarvoor is het nu al te laat, maar volgend jaar kan dit een optie zijn. Bij milde angst kun je denken aan verscheidene supplementen, die ook online te verkrijgen zijn.

Bezoek vooral het blog van Monique eens om meer te leren over hoe je het trainen rondom vuurwerkangst in 2022 kan aanpakken, om december volgend jaar minder stress te ervaren rondom de feestdagen!

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst