Eerste hulp bij: Hitte

Eerste hulp bij: Hitte

Thuis, tijdens een wandeling of op vakantie, een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk hierbij aan een zonnesteek, wonden of vergiftiging. In deze EHBO serie proberen we meer te vertellen over de achtergrond en pluizen we uit wat de beste (spoed)behandeling is die je zelf kan uitvoeren in deze gevallen. In deze blog gaan we dieper in op verantwoord afkoelen tijdens hete dagen en de zonnesteek, een combinatie van uitdroging en oververhitting. Je hoopt natuurlijk dat het jouw trouwe viervoeter nooit overkomt, maar wat doe je als je hond toch een zonnesteek oploopt?

Eerste hulp bij: Hitte

Achtergrondinformatie

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38,0 en 39,0 graden Celsius. Het kan soms voorkomen dat je hond een lichaamstemperatuur heeft van boven de 39,0 graden, bijvoorbeeld wanneer hij koorts heeft. In dat geval reageert het immuunsysteem op een binnengedrongen ziektekiem, zoals een virus of een bacterie. Een andere manier om een verhoogde lichaamstemperatuur te krijgen is oververhitting. De hond kan dan zijn warmte niet goed kwijt, waardoor de lichaamstemperatuur gaat stijgen. Zoals de meeste eigenaren wel weten, kan een hond niet zweten zoals wij mensen dat kunnen, maar verliezen ze warmte via hun pootjes en via de ademhaling. Maar soms is het moeilijker voor de hond om zijn warmte kwijt te raken, bijvoorbeeld wanneer ze in de volle zon liggen, een dikke vacht hebben of al ademhalingsproblemen hebben. Wanneer je hond zijn warmte niet goed kwijt kan én daarbij niet voldoende drinkt, kan dat leiden tot een zonnesteek zoals we die ook bij mensen kennen.
 

We hebben het natuurlijk allemaal wel eens (erg) warm, maar waarom is een zonnesteek nou zo gevaarlijk? Juist omdat bij een hogere temperatuur de vitale organen die zo hard nodig zijn, zoals het hart, de nieren en de hersenen, minder goed functioneren. De organen in het lichaam zijn opgebouwd uit eiwitten, bij een te hoge lichaamstemperatuur kunnen de eiwitten denatureren. Dat betekent dat de eiwitten een andere vorm aannemen en hun oorspronkelijke functie niet meer kunnen uitvoeren. Het denatureren is niet omkeerbaar, dit kun je vergelijken met een gekookt ei: een vers ei heeft vloeibaar eiwit, een gekookt ei is solide. Maar hoe goed je een gekookt ei ook afkoelt, het vloeibare eiwit komt niet meer terug.

Achtergrondinformatie

Symptomen van oververhitting

Honden die het warm hebben gaan hijgen om hun warmte kwijt te raken. Maar wanneer je hond extreem aan het hijgen is, warm aanvoelt, kwijlt en sloom is? Dan moet je gaan denken aan oververhitting. Een hond met oververhitting voelt over het hele lijf warm aan, ook de pootjes en voetzooltjes en heeft vaak rode slijmvliezen in de bek en bij de ogen. Uiteindelijk zal de hond problemen krijgen met lopen en minder goed aanspreekbaar zijn. Merk je een van deze symptomen op bij je hond? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts en probeer in de tussentijd je hond af te koelen. Let met warm weer ook extra op oude honden, kortsnuitige honden en honden waarvan bekend is dat zij leiden aan een hart- of longaandoening!

Symptomen van oververhitting

Hond afkoelen

Wat kun je doen om je hond af te koelen? Bedenk hierbij dat direct in de (hete) auto stappen om naar de dierenarts te rijden niet altijd de beste oplossing is. Breng in ieder geval de hond direct naar een koele plek en bied de hond schoon drinkwater aan op kamertemperatuur. Geef de hond geen ijswater te drinken en gebruik het niet om het lichaam af te koelen. Het lichaam kun je het beste koelen met stromend water op kamertemperatuur, te beginnen bij de pootjes van de hond. Om het lichaam echt af te laten koelen moet de vacht van de hond goed doorweekt zijn, zeker bij een hond met een dikke vacht.

Meer zomertips

  • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, laat je hond NIET in de auto achter! Ook niet voor een minuutje om even snel een boodschap te doen, de temperaturen in de auto bereiken in no-time een levensgevaarlijk punt.
  • Probeer wandelen op het heetst van de dag te vermijden en vermijd wandelen op asfalt. Bij een buitentemperatuur van 25 graden loopt de temperatuur van het asfalt op tot 50,5 graden! Twijfel je of het asfalt voldoende is afgekoeld? Leg dan de rug van je hand op het asfalt. Lukt het je niet om je hand 5 seconden zo te laten liggen? Dan is het asfalt te warm voor de pootjes van je hond! Niet enkel kunnen de pootjes op het asfalt verbranden, maar ook kan de hond hierdoor niet afkoelen.
  • Bescherm de huid van je hond tegen de zon! Bijvoorbeeld dieren met een dunne vacht of weinig pigment bij de neus zijn gevoeliger voor verbranding door de zon. Deze plekjes kun je insmeren met een speciale zonnebrandcreme voor honden. Gebruik nooit zonnebrandcreme voor mensen, deze is gevaarlijk voor honden.
  • Neem je je hond mee op vakantie dit jaar? Of gaat hij naar een pension? Check dan vooraf of de vaccinaties van je hond nog up-to-date zijn. Om mee te mogen naar het buitenland heeft je hond minimaal een rabiës vaccinatie nodig, deze enting moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden. Het kan per land verschillen welke aanvullende entingen er nodig zijn. Veel pensions stellen een enting tegen kennelhoest verplicht, deze neusenting moet minimaal een week voor het verblijf in het pension gegeven worden.

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst