Gezondheidsproblemen bij honden: Oorontsteking

Gezondheidsproblemen bij honden: Oorontsteking

Gezondheidsproblemen bij honden: Oorontsteking

Met deze warme temperaturen trekken we er weer heerlijk op uit met onze hond! Vaak gaat de reis richting het water om (samen) af te koelen en te zwemmen. Een probleem wat dan  helaas weer vaker de kop opsteekt is de otitis externa, oftewel de oorontsteking.

Achtergrondinformatie

De officiële naam van de oorontsteking is ‘otitis’, maar deze aandoening is onder te verdelen in drie verschillende soorten: otitis externa (ontsteking buitenste gehoorgang), otitis media (ontsteking middenoor) en otitis interna (ontsteking binnenoor). Bij een otitis media en de otitis interna laten honden ook vaak iets andere symptomen zien dan bij de otitis externa. In deze blog bespreken we alleen de oorzaken, symptomen en behandeling van de otitis externa.

oorontsteking-hond

Laten we ten eerste duidelijk stellen dat zwemmen niet per se de primaire oorzaak is van oorontstekingen bij honden, maar wel een bekende risicofactor bij honden die gevoelig(er) zijn voor oorontstekingen. De meeste oorontstekingen ontstaan door een onderliggend huidprobleem zoals een allergie. Andere risicofactoren zijn lange, hangende oren, vreemde structuren in het oor (denk aan grasaren) of parasitaire infecties (oormijt).

Het gevaar van een oorontsteking schuilt er in dat een ontsteking van de buitenste gehoorgang ook verder naar binnen kan trekken en een otitis media of -interna kan veroorzaken, of zelfs chronisch kan worden indien de primaire oorzaak niet (goed) wordt aangepakt. Heeft een hond aanhoudend oorproblemen of blijft de ontsteking met enige regelmaat terugkeren, dan spreken we van een chronische oorontsteking. Dit leidt tot constante irritatie van de gehoorgang waardoor deze steeds een klein beetje meer gaat vernauwen, waardoor de ontsteking slechter bereikbaar wordt en het risico op (ernstige) herhaling steeds groter.

Symptomen en behandeling

Klachten die we vaak zien bij honden met een oorontsteking zijn (veelvuldig) krabben aan een of beide oren, schudden met de kop, stinkende geur uit het oor, uitvloeiing uit het oor en het schuin houden van de kop met het pijnlijke oor naar beneden.

Symptomen en behandeling

Zie je een of meer van deze symptomen bij je hond? Dan is het aan te raden om de dierenarts een bezoekje te brengen. Er zijn diverse zalfjes verkrijgbaar op internet om oren schoon te maken, maar voordat er een behandeling wordt ingesteld is het belangrijk om te laten bekijken of het trommelvlies nog intact is.

Als de oorontsteking met enige regelmaat terugkomt dan moet er gekeken worden wat de primaire oorzaak is van de ontsteking, om deze gericht aan te kunnen pakken. In dit soort gevallen kan het ook raadzaam zijn om een bacteriekweek van het oorsmeer te doen om te kijken voor welke antibiotica de bacteriën het meest gevoelig zijn. Als de primaire oorzaak is aangepakt kan de eigenlijke ontsteking vaak relatief simpel behandeld worden met een antibioticumzalf.

Wat kun je zelf doen?

Bekijk regelmatig, al vanaf jonge leeftijd, allebei de oren van je hond. Dit is niet alleen handig zodat je als eigenaar een beeld hebt van het gezonde oor van je hond en beide oren kunt vergelijken, maar het levert ook een stuk minder stress op in de behandelkamer bij de dierenarts.

Is het bekend dat je hond vaker oorontsteking heeft of is het een ras waarbij oorontstekingen vaker voorkomen? Dan kan het raadzaam zijn om met een goede oorreiniger het oor te reinigen na bijvoorbeeld het zwemmen. Gebruik voor het schoonmaken geen producten voor mensen zoals wattenstaafjes of slaolie. Dit kan de gehoorgang onnodig irriteren, wat juist kan leiden tot een oorontsteking.

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst