Gezondheidsproblemen bij honden: Snacks voeren bij Alvleesklierproblemen (Pancreas)

Gezondheidsproblemen bij honden: Snacks voeren bij Alvleesklierproblemen (Pancreas)

Gezondheidsproblemen bij honden

Het motto van Bellobox is ‘Het beste voor jouw hond!’. Onbeperkt zomaar alle snacks kunnen eten, dat is natuurlijk niet voor iedere hond weggelegd. Sommige honden hebben gezondheidsproblemen die er voor zorgen dat het snackplezier soms beperkt blijft tot een paar opties, zoals bijvoorbeeld problemen met de alvleesklier of de blaas. In deze serie gaan we dieper in op de achterliggende oorzaak van deze problemen en de snacks die wel bij deze aandoeningen passen.

Achtergrondinformatie

De pancreas, in de volksmond ook wel bekend als de alvleesklier, is een van de klieren van het digestiestelsel die verteringsenzymen produceert. Andere klieren in het digestiestelsel die verteringsenzymen produceren zijn de speekselklieren, darmklieren, maagsapklieren en galklieren in de lever. Bij mensen produceren zij samen tot wel 7L aan verteringsenzymen per dag!

In het digestiestelstel, ligt de pancreas als een plat, langgerekt orgaan net onder de maag en worden de pancreasenzymen afgegeven aan het begin van de dunne darm. De pancreas is één orgaan, maar bestaat uit bestaat uit twee verschillende onderdelen, de endocriene pancreas en de exocriene pancreas. De endocriene pancreas bestaat uit de cellen van Langerhans en is ongeveer 2% van het totale gewicht van de pancreas. De endocriene pancreas produceert hormonen die het suikergehalte in het bloed regelen zoals insuline en glucagon. De exocriene pancreas, het overige deel van de pancreas, produceert het grootste deel van de verteringsenzymen. In deze blog bespreken we de snacks voor honden met een probleem in de exocriene pancreas.

Figuur 1: Dyce, Textbook of Veterinary Anatomy
Figuur 1: Dyce, Textbook of Veterinary Anatomy

Veelvoorkomende Pancreasproblemen

Twee veelvoorkomende problemen met de pancreas zijn de ontsteking van de pancreas (pancreatitis) en de exocriene pancreas insufficiëntie (EPI). Bij de pancreatitis beginnen de verteringsenzymen die normaal worden afgegeven aan de dunne darm, nu de pancreas te verteren in plaats van het voedsel in de dunne darm. Honden met EPI hebben een verlaagde productie van verteringsenzymen in de pancreas, waardoor de vertering van voedsel niet goed kan plaatsvinden.

In het geval van een acute pancreatitis zijn honden acuut heel ziek en is de prognose wisselend. Een acute pancreatitis is namelijk lastig te behandelen, omdat er geen medicijnen zijn die deze aandoening kunnen genezen, dat moet het lichaam zelf doen. Bij honden met EPI is de prognose veel beter, zolang ze maar verteringsenzymen bijgevoerd krijgen.

Symptomen bij honden met EPI zijn onder andere abnormale ontlasting (andere kleur/consistentie), vermagering ondanks goed eten en winderigheid/diarree doordat er veel voedingsstoffen overblijven om te fermenteren door de bacteriën in de dikke darm.

Welke snacks?

Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag die we in deze blog gaan behandelen! Doordat de enzymen van de pancreas voor een groot deel inwerken op vetten in het voedsel, is het belangrijk dat het voedsel (en de snack) niet te veel vetten bevat en dat het makkelijk verteerbaar is. Koolhydraten kunnen makkelijker worden verteerd dan vetten omdat er ook verteringsenzymen voor koolhydraten worden geproduceerd door de klieren in de maag en de dunne darm. Een aantal goede voorbeelden van vetarme snacks die geschikt zijn voor honden met een probleem aan de exocriene pancreas zijn de (buffel)oren en de diverse kophuiden. Heb je nog vragen over specifieke snacks in een bepaalde box? Neem dan contact op met ons, we adviseren je graag!

1 Reageer

  • Marjan Vis van Heemst
    Nov 24, 2022

    Graag advies over snacks voor een Fauve van 15 met alvleesklier ontsteking.
    En waar kan ik een proefpakket bestellen voor een Boerboel van 5 mnd.

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst