De maand januari staat bij de meeste mensen in het teken van goede voornemens. Al is het wat cliché, hier doenook wij bij Bellobox aan mee. Ook honden hebben baat bij jouw goede voornemens! Wij hopen onze fans, die al verstandige keuzes maken in de snacks die ze hun honden voeren, waar nodig op meer vlakken te motiveren zo gezond en verantwoordelijk mogelijk om te gaan met hun hond.
Laten we vandaag beginnen bij hondenvoeding. Want er zijn zo veel producten op de markt, dat het geen verrassing is als je door de bomen het bos niet meer ziet. Een nieuw jaar betekent een nieuw begin. Wie weet staat gezonder eten wel op jouw eigen lijst vol goede voornemens. Als je dan toch goed bezig bent, neem je hond dan deze maand in deze plannen mee!
Omdat er veel te zeggen valt over hondenvoeding, splitsen we onze blogposts in twee. Vandaag praten we over hondenbrokken, in de toekomst gaan we verder in op vers voer.
Hondenbrokken: Een betere brok kiezen
Staat er nog een zak hondenbrokken in de kast? Pak die er dan even bij. We nemen even een kijkje naar de ingrediëntenlijst. Heb je geen zak brokjes meer in huis, zoek dan de huidige voeding op via het internet.
Honden zijn facultatieve carnivoren. Dit betekent dat honden een zeker aanpassingsvermogen bezitten, maar dat dierlijk materiaal (vlees, vet, botten en orgaan) de beste bron van energie zijn voor je hond. Veel brokken bevatten echter een grote hoeveelheid ingrediënten als maïs, aardappel, granen, of andere soorten plantenmateriaal. Deze producten zijn goedkoop en vullen als het ware het voer bij. Bijzonder waardevolle voedingsstoffen leveren ze echter niet. We noemen ze daarom ook wel ‘vulmiddelen’.
De ingrediëntenlijst
Wat zien we dan graag terug in de ingrediëntenlijst? Vlees, vlees en nog eens vlees! Vlees speelt de hoofdrol. Uiteraard bevatten alle goede hondenbrokken een geringe hoeveelheid plantenmateriaal of toevoegingen, om aan bepaalde voedingsstoffen te voldoen. Maar planten mogen niet de basis vormen van het dieet van een hond, tenzij er sprake is van een zeldzaam gezondheidsprobleem.
Ook de verwoording van de ingrediëntenlijst op een zak hondenbrokken is van belang. Veel hondenbrokken bevatten onherleidbare ingrediënten. Je vindt deze terug onder de termen vlees- en dierlijke bijproducten en gramen en plantaardige bijproducten. Als hondeneigenaar weten wij niet wat dit omvat, we hebben geen flauw idee wat we onze hond voorschotelen. Ik leg mijn voorkeur dan ook bij een hondenbrok waarvan de ingrediëntenlijst mij exact vertelt welke ingrediënten er zijn gebruikt.
De vorm van een ingrediënt is daarnaast ook van invloed op de kwaliteit van de voeding. Gedroogd vlees, vleesmeel en eiwitextracten zijn kwalitatief minder waardig dan vers vlees. Wanneer er vleesmeel op de ingrediëntenlijst staat betekent het dat het ingrediënt al een flink verwerkingsproces heeft doorlopen voordat het aan de hondenbrokkenfabriek wordt geleverd. Daar aangekomen wordt het nog eens verder verwerkt en verhit. Minder stappen tussen het begin- en eindproduct is een goed streven.
Laten we kijken naar de ingredientenlijst van twee merken waarvan de naam jou als hondeneigenaar waarschijnlijk bekend voorkomt. Twee merken die onderdeel zijn van grote corporaties. Twee merken die zo veel geld kunnen steken in marketing dat wij vaak van ze hebben gehoord. Wat vind jij, zien de ingrediëntenlijsten van deze voorbeelden er aantrekkelijk uit?
Voorbeeld 1: “Bekend merk” Adult Medium met Kip
Maïs-, tarwe-, kippen- en kalkoenmeel, dierlijk vet, eiwithydrolysaat, maïsglutenmeel, plantaardige olie, mineralen, bietenpulp, lijnzaad.
Voorbeeld 2: “Ander Bekend Merk” met Gevogelte en Groente
Graan, vlees en dierlijke bijproducten, olie en vetten, plantaardige bijproducten, plantaardige eiwitextracten,mineralen, groenten.
Kijk nu even mee naar de volgende drie voorbeelden, waarvan we wél de naam toevoegen. Deze hondenbrokken kunnen wij aanraden, op basis van de ingredienten, maar ook omdat veel honden die wij kennen die gevoelig zijn voor veel soorten voeding wél goed reageren oo deze merken.
Voorbeeld 1: Alpha Spirit Multiprotein Hondenvoer
85% vers vlees & verse vis, (25% verse kip, 20% vers rundvlees, 20% vers varkenslever, 20% verse vis), scheuten van peulvruchten (groene erwten pisum sativum, witte erwten - pisum ssp. en linzen - lens culinaris) , eieren, wortelen, bessen, glycerine, yucca schidigera-extract, biergist, taurine, glucosamine, chondroïtinesulfaat. Natuurlijke conserveringsmiddelen: tijm en rozemarijn
Voorbeeld 2: Purizon Wild met Konijn Adult
39% vers wildvlees (18% hert, 17% ree, 4% rendier), 14% kippenvlees (gedroogd), 8% konijnenvlees (gedroogd), 8% eendenvlees (gedroogd), aardappel (gedroogd), zoete aardappel (gedroogd), 6% gevogeltevet, erwten, 3% gevogelte-eiwit (gehydrolyseerd), 1% ei (gedroogd), 1% zalmolie, lignocellulose, lijnzaden, vlozaadschillen, appels (gedroogd), wortel (gedroogd), cranberry’s (gedroogd), gedroogde kruiden (spinazie, tijm, oregano, salie, peterselie, marjolein, kamille, anijszaden, fenegriek, goudsbloem, pepermunt), cichorei-inuline.
Voorbeeld 3: DARF Vol Regular
Rundvlees, lamsvlees, geitenvlees, kipvlees, kippennekken, runderhart, runderlong, runderpens, runderlever, krill, kokosolie, brandnetel, gierst.
Het valt op dat de ingrediëntenlijsten wat langer zijn. Dit komt doordat de brokken geen additieven bevatten. Verder zien we echter ook, dar ieder ingrediëntte herleiden is. Er zijn geen onduidelijkheden. Zo zien we het graag!
Brokken voeren nog gezonder maken
Gezien brokken ongeacht de kwaliteit van de ingrediënten droog en verwerkt zijn, brengt dit toch een aantal mogelijke problemen met zich mee. We spraken in een eerdere blogpost daarom al over hoe je het voeren van hondenbrokken nog gezonder kunt maken. Lees die blogpost dan ook vooral even door ter aanvulling op het verhaal van vandaag!
Wat voer jij?
Wij zijn ontzettend benieuwd geworden wat onze fans voeren en waarom ze deze keuze hebben gemaakt! Laat het ons vooral weten in een reactie.