Help, mijn hond heeft een slak gegeten!

Help, mijn hond heeft een slak gegeten!

Tijdens natte perioden in de lente, zomer en herfst zien we ze best vaak voorbij komen, slakken! Die leuke kleine glibberige beestjes die eigenlijk een heel belangrijke functie hebben in de natuur. Normaal ruimen ze allerlei rotzooi op, dood organisch materiaal, kleine diertjes en verschillende soorten mos. Maar soms eten ze ook dingen waar ze niet zo blij mee zijn, zoals onze moestuintjes. En dát willen we niet! Maar wist je dat slakken ook gevaarlijk kunnen zijn voor je hond?

Achtergrondinformatie

De slak kan op twee manieren een gevaar vormen voor jouw hond. Als eerste doordat wij als eigenaren het vaak heel vervelend vinden dat we slakken in onze tuin hebben, en proberen deze te verdrijven of vergiftigen met slakkengif. Dit zijn (meestal) van die blauwgroene korrels die in (moes)tuinen gestrooid worden. Als een hond dit slakkengif uit de tuin opeet of speelt met (dode) slakken die slakkengif hebben gegeten, kan dit zorgen voor vergiftigings-verschijnselen. Het is (gelukkig) een intoxicatie die we in de praktijk niet vaak tegenkomen, maar zeker met jonge honden of honden die graag alles opeten (denk aan de Labrador) is het goed om hier zeer alert op te zijn.

De tweede manier waarop de slak gevaarlijk kan zijn voor jouw hond, is doordat de slak de larven van de Franse hartworm bij zich kan dragen. De officiële naam van deze worm is de Angiostrongylus vasorum. En laat je niet foppen door zijn internationale naam, hij komt ook gewoon in Nederland en andere landen in Europa voor. Het opeten van slakken die besmet zijn met deze parasiet (of kikkers die net een slak gegeten hebben) is natuurlijk een directe besmettingsbron, maar ook in het slijm van besmette slakken kunnen larven voorkomen. Laat je hond dus ook nooit likken aan slakkensporen! Deze Franse hartworm is trouwens ook een van de redenen waarom dierenartsen vaak adviseren om je hond bij terugkomst van vakantie in het buitenland te ontwormen met een breed middel, die ook dit soort wormen aanpakt.

Wat zien we?

Bij een vergiftiging met slakkengif is het enige advies: met spoed naar de dierenarts! Ben je er op tijd bij, kan de dierenarts je hond nog laten braken. Als er al slakkengif is opgenomen, zijn de eerste symptomen redelijk snel te zien. Meestal begint het met kleine veranderingen, zoals trillingen en krampen van de spieren bij de ogen en de bek. Al vrij kort daarna treden er meer algemene spierkrampen en spasmen op. Leverschade, ernstige oververhitting en mogelijk zelfs hersenschade kunnen het gevolg zijn. Bij twijfel dus: ALTIJD bellen!

Bij een hartworm-infectie zijn de symptomen vaak wat minder duidelijk. In het beginstadium kan het zijn dat je niets ziet, maar je hond wel moeilijker gaat ademhalen of gewoon wat minder energie heeft. Soms is er wat hoesten, braken of diarree. Maar ook hier geldt: bij twijfel direct naar de dierenarts! Als je hond eenmaal ziek is geworden, is de kans op overleving kleiner dan bij een vroegtijdige behandeling.

Wat kan ik doen?

slakken

Probeer slakken te verjagen uit je tuin. Maak de tuin niet te vochtig en zorg dat er geen stapels tuinafval liggen waar slakken zich kunnen verstoppen. Let op dat je geen slakkengif gebruikt waar je hond bij kan komen en houd hem weg van slakken en slakkensporen. Als je hond in het buitenland bent geweest, laat hem dan na terugkomst altijd ontwormen.

En mocht je hond toch een slak hebben opgegeten? Neem dan meteen contact op met de dierenarts. Hoe eerder je hond geholpen wordt, hoe beter.

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst