Hondengebit: de rol van voeding in tandgezondheid bij de hond

Hondengebit: de rol van voeding in tandgezondheid bij de hond

De maand februari staat bij de dierenarts in het teken van het gebit van de hond. Natuurlijk schenken wij hier bij Bellobox ook extra aandacht aan, want iedere hond verdient een bek vol schone tanden. Tandverzorging wordt namelijk al snel over het hoofd gezien door menig hondeneigenaar, terwijl het gros van de honden in Nederland er problemen door ervaart. Maar hoe groot is nu eigenlijk de kans op tandproblemen bij de hond en hoe kun je je hond de kans te verkleinen? Daar leer je deze maand iedere woensdag meer over.

Voeding speelt een grote rol in de tandgezondheid van mens en hond. Als kind zei de tandarts me altijd dat ik niet te veel snoepjes mocht eten, om zo gaatjes in mijn kiezen te voorkomen. Zo simpel is het natuurlijk niet, er komt wel meer kijken bij een mond vol schone tanden. Vandaag gaan we wat dieper in op een aantal feiten en fabels over het hondengebit!

 

Fabel: hondenbrokken houden de tanden van mijn hond schoon

hondenbrokken houden de tanden van mijn hond schoon

Integendeel! Wanneer voedselresten blijven plakken in de tanden, zijn er meer bacteriën aanwezig die tandplak vormen. Brokken worden bij kauwen blootgesteld aan speeksel en worden daardoor vochtig. Ze blijven kleven en laten daardoor gemakkelijk restjes achter in de bek tussen kiezen en tanden.

Deze overgebleven voedselresten worden door bacteriën omgezet in tandplak, wat zich op den duur tot tandsteen vormt. Tandsteen kun je als hondeneigenaar niet meer wegpoetsen en zal door een dierenarts moeten worden verwijderd.

Voer je brokken? Dan is het verstandig om wekelijks (liefst dagelijks, maar dat is niet altijd realistisch) een moment in te schakelen om de tanden van je hond te reinigen. Dit kan door een doekje om je vinger te vouwen en hiermee over de tanden te wrijven, maar er zijn ook verschillende soorten tandenborstels voor honden beschikbaar. Ook tandpasta is goed te verkrijgen, ook kokosolie is een simpele optie.

Zo verminder je de opbouw van tandplak en verklein je de kans op tandsteen en de daaruit volgende tandvleesontstekingen.

Feit: een vers vlees dieet kan gunstig zijn voor de tanden van mijn hond

een vers vlees dieet kan gunstig zijn voor de tanden van mijn hond

Klopt! Door het gebrek aan kruimels die kleverig worden tijdens het kauwen, blijven er weinig tot geen voedselresten achter in de bek van je hond na het eten. Voer je een BARF dieet met bevleesde botten waar je hond op moet kauwen? Dan kan dit zelfs bestaand tandplak verwijderen.

Toch is tandverzorging ook voor honden die vers vlees eten van belang. Ik zou daarom naast rauwe zachte botten ook tweemaal per week een taaie gedroogde vleessnack aanbieden om je hond zijn tanden zelf extra te laten poetsen. Geef bijvoorbeeld een runder kophuidplaat uit de Doorbijtersbox XL om je hond op een gezonde manier te vermaken op een regenachtige middag!

Fabel: commerciële kauwstaven houden de tanden van mijn hond schoon

commerciële kauwstaven houden de tanden van mijn hond schoon

Daar heb ik mijn twijfels bij. De meeste kauwstaven die we op TV voorbij zien komen zijn bij het kauwen net zo kleverig als droge hondenbrokken. Zo laten ze hoogstwaarschijnlijk evenveel resten achter tussen tanden en kiezen. Natuurlijk is deze mogelijkheid er bij ieder ding waar je hond op kauwt, maar ook ingrediënten spelen een rol bij de ontwikkeling van tandplak

Deze kauwstaven, die men naast huismerk in de supermarkt ook vinden kan van ‘A-merken’, bestaan voornamelijk uit maïs en ander verwerkt plantaardig materiaal. Vaak zijn deze snacks vol zetmelen en suikers. De bacteriën die tandplak veroorzaken genieten hiervan. Er bestaat dus een flinke kans dat deze kauwstaven de opbouw van tandplak versnellen!

Feit: gedroogde vleessnacks helpen het gebit van je hond te poetsen

gedroogde vleessnacks helpen het gebit van je hond te poetsen

Ik prefereer gedroogd taai vlees boven commerciële kauwstaven, om meerdere redenen. Niet enkel zijn de kansen op ontwikkeling van tandplak kleiner, maar ook zijn de ingrediënten geschikt voor de hond. De snacks in ons assortiment zijn allemaal gebaseerd op één soort vlees. Er is geen ellenlange ingrediëntenlijst, geen hevige verwerking van bestanddelen.

Daarnaast kunnen honden gemakkelijk 1-2 uur genieten van taaie vlees snacks (bijvoorbeeld uit onze Doorbijtersbox Hypoallergeen), terwijl een commeciele kauwstaaf vaak hap-slik-weg is. Zonde geld, dus eigenlijk! Met een taai stuk gedroogd vlees worden de tanden geschuurd en het tandvlees gemasseerd. Dit is precies wat een tandenborstel voor ons doet iedere ochtend en avond.

 

Hou houd jij het gebit van jouw hond schoon?

Tandverzorging is niet verwaarloosbaar. Hoe lekker en gezond onze kauwsnacks ook zijn, de tanden van je hond poetsen raden wij absoluut aan! 

Hoe houd jij het gebit van je hond schoon? We lezen het graag in de reacties!

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst