Hondengedrag: bijtgedrag bij pups

Hondengedrag: bijtgedrag bij pups

Hondengedrag: bijtgedrag bij pups

De maand februari staat bij de dierenarts in het teken van het gebit van de hond. Natuurlijk schenken wij hier bij Bellobox ook extra aandacht aan, want iedere hond verdient een bek vol schone tanden. Tandverzorging wordt namelijk al snel over het hoofd gezien door menig hondeneigenaar, terwijl het gros van de honden in Nederland er problemen door ervaart. Maar hoe groot is nu eigenlijk de kans op tandproblemen bij de hond en hoe kun je je hond de kans te verkleinen? Daar leer je deze maand meer over. 

De wereld verkennen

De wereld verkennen

Iedereen kent het wel de rooskleurige verhalen over een puppy in huis. Het is zo’n mooie ervaring, een nieuwe hond te leren kennen. Echter valt het toch vaak tegen, hoe leuk deze periode is. Puppy’s gaan op onderzoek uit met hun bek en doen dit vaak niet voorzichtig. Overal worden vlijmscherpe tandjes ingezet. In de meubels, in kleren en misschien wel het meest vervelende: ook in onze handen en benen. Eigenlijk is niets veilig in de eerste periode. En wat het misschien nog wel het lastigste maakt is dat de pup nog geen commando’s kent. 

Pups zijn de hele dag in de weer de wereld te ontdekken. Ze gebruiken hun bek hier enorm veel bij. Dit kan helaas zo’n extreme vorm aannemen, dat het bijtgedrag voor de eigenaar bijna ondraaglijk is. Maar wat kun je als eigenaar van een nieuwe pup doen, om dit bijtgedrag te sturen en deze periode te doorstaan?

Dagritme van jouw pup

Laten we beginnen met een kijkje naar het dagritme van jouw pup. Wat doe jij met je pup? Krijgt hij voldoende uitdaging of toch misschien te weinig? Iedere pup is anders. Per ras zul je verschillen zien maar ook tussen individuen onderling uit zelf eenzelfde nest is veel contrast zichtbaar. Sommige pups zijn al van weinig indrukken overprikkeld en gebruiken dan hun bek op een manier die onwenselijk is. Weer andere pups kunnen voor hun jonge leeftijd al best veel prikkels hebben en zullen bij gebrek aan uitdaging ook hun tanden gaan gebruiken. In het ene geval gaat het dus om vermoeidheid, in het andere om verveling. Probeer dus te bepalen in welke groep jouw pup valt.

Dagritme van jouw pup

Heb jij een pup die snel overprikkeld is? Zet dan een stapje terug. Probeer wat meer ritme in een dag te creëren en zorg ervoor dat jouw pup zijn slaapmomenten ook pakt. Voldoende slaap is bij deze pups belangrijk. Als jouw pup moeite heeft in slaap te vallen, geef hem dan een kauwsnack. Kauwen zorgt voor ontspanning en ontlading. Vaak zie je dat jouw pup na fanatiek kauwen lekker gaat slapen. Naast het feit dat je pup dan dus voldoende slaapt, voldoe je tegelijkertijd aan de kauwbehoefte. Zo wordt de kans op ongewenst bijtgedrag bij je pup flink verminderd!

Voor de pups die meer prikkels kunnen verdragen, geldt ook vaak dat ze een flinke kauwbehoefte hebben. Geef ze dus naast voldoende prikkels ook voldoende mogelijkheid hun bek op een manier te gebruiken die wij graag zien. Verschillende soorten speelgoed bieden is ideaal om te zorgen dat je pup op den duur leert dat speelgoed wel om in te bijten is, maar het nieuwe bankstel niet. Wil je even een rustmoment inbouwen? Dan is een kauwsnack aanbieden ideaal. Ook voor deze pups zorgt dit voor ontspanning en op deze manier leer je een rustmoment creëren. 

Ongewenst bijtgedrag

Ongewenst bijtgedrag

Maar wat op het moment dat je pup zijn tanden in het bankstel zet? Probeer dit gedrag dan om te buigen. Je pup moet namelijk leren dat bijten wel mag, maar enkel in daarvoor aangewezen items. Nodig hem dus uit tot spel door speelgoed aan te bieden. Gaat hij toch weer terug om aan de meubels te knagen? Dan is dit een mooi moment om er een kauwsnack bij te halen. Corrigeren helpt op dit soort moment vaak juist averechts. Veel pups zullen dan in jouw handen of voeten beginnen te bijten. Daarnaast kunnen correcties de band tussen jou en je pup beschadigen. Haal de pup dus weg bij het meubel dat hij vakkundig aan het bewerken is en leg hem met een kauwsnack op zijn plek. Doe dit op een rustige manier, zelfs op momenten dat je je pup liever achter het behang plakken wilt. Merk je aan jezelf dat het je dag niet is en je wel wat geïrriteerd raakt? Zet de pup dan in zijn puppy-zone: een afgezet veilig stukje in de kamer of zijn bench. Hiermee voorkom je al het ongewenste bijtgedrag en bied je tegelijkertijd een optie om aan de kauwbehoefte te voldoen. In de puppy-zone kan hij dan rustig kauwen terwijl jij even kunt afschakelen en ontspannen. Onthoud dat ook dit erbij hoort. Je zult er af en toe doorheen zitten maar uiteindelijk is alles voor een goed doel: een vriend voor het leven. 

Naast het voorkomen van het ongewenste bijtgedrag, is het commando ‘nee’ aanleren een goed idee. Dan kun je gedrag stoppen en snapt de pup ook daadwerkelijk wat er van hem verwacht word. In mijn blog over de goede voornemens staat hierover meer. 

Tot slot

Uiteindelijk geldt voor iedere pup dat hij baat heeft bij rust, regelmaat, duidelijkheid en heel veel liefde. Echter is het belangrijk te zoeken naar de balans die jouw pup nodig heeft. Geen enkele pup is hetzelfde en er is ook geen goed of fout. Soms denk je dat je te weinig doet maar doe je eigenlijk al te veel. Bij een andere pup is dat juist weer andersom. Kortom blijft het opvoeden van een pup maatwerk en keer op keer zul je moeten zoeken naar de juiste balans. Maar uiteindelijk maakt dat het hebben van een pup ook zo leuk. 

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst