Voer is voor heel veel honden enorm belangrijk, Zo belangrijk zelfs, dat sommige honden er een conflict voor willen aangaan. Vandaag bespreken we hoe je veilig om kunt gaan het de voermomenten van je hond, zodat eventuele conflicten kunnen worden voorkomen.
Ritueel tijdens het voeren van je hond
Een vaste routine kan in ieder onderdeel van het leven veel rust bieden. Zo zorg je namelijk voor voorspelbaarheid van het gedrag van je hond. Aandacht op de hond houden is zowel tijdens het voeren als gedurende de bereiding van de maaltijd van je hond erg belangrijk. Deze voorspelbaarheid maakt het een stuk gemakkelijker je hond in de gaten te houden.
Mag je hond wachten in dezelfde ruimte waar zijn eten voorbereid wordt? Of vind je het fijner als hij in de woonkamer blijft tot je klaar bent? Beide opties zijn prima, maar besef wel dat je hond moet begrijpen wat er van hem wordt verwacht. Als je hond voorheen altijd heeft mogen toekijken, dan kun je niet verwachten dat hij van de één op andere dag aan je nieuwe verlangen zal voldoen. Het aanleren van een nieuwe routine zal je stap voor stap moeten doen, om frustratie bij jou en je hond te voorkomen.
Kent jouw hond het blijf commando? Dan zou je dit kunnen geven. Komt de hond toch achter je aan, begeleid hem dan terug naar de plek waar je wil dat hij wacht. Ik zou de stappen niet te groot maken. Wachtte je hond in dezelfde ruimte? Zet hem dan bijvoorbeeld op de drempel van deze ruimte. Zodra het voer klaar is, ligt het aan de wensen van de eigenaar hoe het ritueel van voer geven verloopt. Moet de hond wachten of bijvoorbeeld zitten en jou aankijken? Dit zijn ook dingen die je stap voor stap aanleert. Je geeft het commando zit en zet de bak alleen neer als de hond nog zit. Staat de hond al vroegtijdig op, beweeg de bak dan weer omhoog en herhaal het zit-commando. In het begin is het van uiterst belang om goed te timen en niet te verwachten dat je hond gedurende lange tijd blijft zitten. Hij snapt immers nog niet dat hij zijn eten pas krijgt door geduldig te zijn. Raakt je bak de grond en zit de hond nog altijd? Zeg dan direct dat hij mag eten. Zodra hij het ritueel onder de knie heeft, kun je de tijd van het zitten uitbouwen.
Rust tijdens het voeren van je hond
Tijdens het eten is het belangrijk dat de ruimte waar de hond eet rustig is. Heb je kinderen? Zorg dan dat deze niet in de ruimte komen waar de hond eet. De hond moet zonder gestoord te worden kunnen eten. Daarnaast is het beter om incidenten te voorkomen. Zorgen dat (jonge) kinderen niet in de ruimte kunnen komen waar de hond aan het eten is, is een hele effectieve manier van de situatie managen en veilig houden. Exact hetzelfde geldt ook voor andere honden of verdere huisdieren. Zodra een voerbak gepakt wordt loopt het enthousiasme bij veel honden hoog op. Eventuele frustratie kan zomaar worden omgezet in agressie op individuen in de omgeving. De honden gescheiden houden is een zeer effectieve manier om verdere problemen te voorkomen.
Blijf tijdens het voeren ten alle tijde met je handen uit de voerbak van je hond. Veel mensen denken nog altijd dat het belangrijk is om door de voerbak van je hond te kunnen roeren terwijl deze rustig zijn maaltijd probeert te consumeren. Echter kan dit juist zorgen voor het ontstaan van bezitsagressie of baknijd. Veel mensen vinden het ook niet fijn als een ander persoon te pas en te onpas in hun bord graait. Dit kan door je hond ook als zeer onprettig ervaren worden. De voerbak wegnemen terwijl daar nog eten in zit is dus vanzelfsprekend ook absoluut af te raden. Gun jouw hond rust tijdens het eten en breng geen extra stress toe door de hond te storen en te verwachten dat hij niet reageert. De hond zal zo leren dat zijn maaltijd ongestoord gegeten kan worden en de kans op ontwikkeling van ongewenst gedrag rond de voerbak zal kleiner zijn. Je hond verwacht immers niet dat jij hem zal gaan storen.
Overige voermomenten
Ook het geven van een snack zul je moeten zien als een voermoment. De ene snack zal snel opgegeten worden, terwijl het kauwen van een andere snack veel meer tijd in beslag neemt. Hierbij is het uiteraard ook van belang om een rustige plek te creëren en de hond tijdens het snacken vooral met rust te laten. De hond moet leren vertrouwen op het feit dat jij niets van hem afneemt. Er zijn natuurlijk honden die het laatste stukje van bijvoorbeeld een kophuidplaat niet veilig kunnen opeten. Je zult wellicht denken dat het onvermijdelijk is dit stuk van je hond af te nemen. Dat klopt, om veiligheidsredenen zul je het stuk echter niet afpakken, maar ruilen. Ook dit wordt weer een ritueel, mits je het maar vaak genoeg op dezelfde manier uit zal voeren. Pak een aantal kleine maar sterk geurende snacks en strooi deze bijvoorbeeld aan een andere kant van de kamer. Je hond zal zich verplaatsen naar de andere kant van de ruimte om deze koekjes te pakken, waardoor jij veilig het laatste stukje kunt wegnemen. Heb je bijvoorbeeld een koekjestrommel en komt de hond altijd als je deze opent? Gebruik deze dan om de hond weg te lokken bij zijn snack. Maak de trommel open en gooi een aantal koekjes in de ruimte met zeer ruime afstand tot de snack die jij wilt pakken. Op deze manier krijgt de hond dus iets terug voor zijn snack en heeft hij niet het idee dat jij iets afneemt. Hierbij geldt ook dat je altijd je hond in de gaten houdt en zijn gedrag leert lezen. Na het wegnemen van de snack mag je gerust nog een kleine beloning geven, om alles positief af te ronden.
De belangrijkste dingen rondom voermomenten van je hond zijn dus rust, routine en respect. Samen zorgen deze aspecten ervoor dat je hond waarschijnlijk geen ongewenst gedrag vertoont tijdens het eten en dat je makkelijker in kunt grijpen als er wel eens iets fout gaat.
Deze tekst is geschreven door Anke Coenen van Canis Acuta.
Editor: Marijke Dick, @sportingwithstaffords