Voor natuurlijke hondensnacks ben je bij ons uiteraard aan het goede adres. Maar zo af en toe brengen we jullie ook graag iets anders dat je hond gezond houdt. Vandaag praten we dan ook over een aspect van hondentraining. Dit is niet zo zeer een trainingstip, maar meer een manier van denken die binnen de opvoeding van je hond erg verstandig kan zijn.
We delen een dergelijke tekst natuurlijk niet zomaar. Wie deze tekst geschreven heeft en waar haar kennis vandaan komt, lees je onderaan deze blogpost.
Geheel passend bij het onderwerp van hondentraining hebben we vandaag een nieuwe box geïntroduceerd: de Beloningsbox! Een doos vol natuurlijke beloningssnacks die ideaal van pas komen tijdens het trainen van je hond. Je leest alles over de box op deze pagina. Vind je hem leuk? Bestel dan meteen onze Bellobox snuffelmat mee voor wat extra vermaak op de regenachtige dagen deze herfst.
Honden leren altijd, van iedere indruk
Meningen over hondentraining en -opvoeding lopen ver uiteen. Een tekst schrijven over een dergelijk controversieel onderwerp is dan niet altijd makkelijk. Vandaar dat wij niet zeggen hóe jullie je hond trainen moeten, maar dat we een gedachtegang delen die bij vrijwel iedere hond en iedere eigenaar van pas kan komen.
In het dagelijks leven maken jij en je hond veel dingen mee. Of je nu een trainingssessie start, aan de wandel bent, of je avondeten bereidt in de keuken, je hond stopt niet met leren. Alle omgevingsfactoren hebben invloed op de opvoeding en op het gedrag dat je in de toekomst van je hond kunt verwachten.
Het is dan ook belangrijk om te realiseren dat de kans van slagen groter is als je jouw hond opzet voor succes.
Maak het makkelijk
Er zijn verscheidene dingen waarmee je als hondeneigenaar rekening kunt houden om het trainen met je hond vloeiend te laten verlopen. Met een beetje voorzorg, kun je stress en frustratie tijdens trainingen en andere bezigheden in het dagelijks leven minimaliseren. We delen hier een aantal voorbeeld scenarios om uit te leggen hoe je jouw hond op kan zetten voor succes. Wellicht hebben loop jij met je hond tegen heel andere dingen aan. We hopen dat deze voorbeelden jullie op ideeën brengen om het betreffende scenario goed op te lossen. Denk na over de volgende topics en maak verstandige keuzes. Zo maak je het makkelijker voor je hond om het gedrag te vertonen dat jij hoopt te zien, ongeacht de situatie en het ras van je hond.
Houd voldoende afstand
Trekken aan de lijn en blaffen tijdens de wandeling zijn veelgenoemde problemen van de gemiddelde hondeneigenaar. De eerste en naar mijn mening meest belangrijke stap, is het identificeren van de grenzen van jouw hond. Een omgevingsprikkel, zoals een andere hond of passerend persoon, is lastiger te negeren naar mate de afstand tot de prikkel afneemt. Het is dus van belang om te realiseren waar deze grens ligt en hoe veel afstand jij en je hond initieel moeten houden tot deze prikkels, wanneer je aan het trainen bent. Voor sommige honden is de stoep aan de overkant van de straat ruimschoots voldoende, maar andere honden reageren nog op prikkels aan de overkant van een groot veld. Probeer dus te trainen op plekken met veel overzicht en oefen met voldoende afstand tot de prikkel.
Het ontstaan en voorkomen van overenthousiasme naar omgevingsfactoren (zoals passerende voetgangers, fietsers en honden) en het daaruit voortkomende gedrag zullen we in de toekomst ook eens bespreken.
Verwacht niet te veel
Omdat ongewenst gedrag tijdens een wandeling zo vaak voorkomt, gaan we hier nog iets verder op in. Wat moet je doen, wanneer het niet mogelijk is de benodigde afstand tot de prikkel te houden? Een training kan men in scene zetten op een locatie met voldoende overzicht, maar de hond zal toch wanneer deze nog niet alles kan negeren dagelijks meermaals moeten wandelen.
Wij raden aan om waar mogelijk, zo veel mogelijk afstand te houden van de prikkel die jouw hond lastig kan negeren. Dit houdt echter in, dat deze afstand soms simpelweg niet voldoende is. In deze situatie hopen we dan, dat je van je hond niet te veel verwacht en niet onnodig zijn/haar aandacht gaat vragen wanneer de kans op focus erg klein is. Wanneer de prikkel uiteindelijk wél op voldoende afstand is en de focus van je hond terug is bij jou, dán krijgt je hond een jackpot. Een extra grote beloning!
Je hond vindt het negeren van de prikkel lastig. Word niet boos, wanneer je onverhoopt in een lastige situatie terechtkomt en je hond zich niet voorbeeldig gedraagt. Wanneer je niet te snel te hoge verwachtingen van je hond hebt, voorkom je een hoop stress en frustratie.
Kies de juiste beloning
Wij introduceren vandaag de beloningsbox: een Bellobox met natuurlijke hondensnacks zoals je hem van ons bent gewend, met enkel kleine hapjes. Met alle variatie die je in deze box kunt vinden, kun je de beloningen telkens kunnen wisselen. Zo zal je de interesse van je hond makkelijker kunnen behouden. Maar niet iedere hond is gemotiveerd door eten!
Heb jij een hond die eigenlijk veel meer geniet van zijn speelgoed, jouw stem, of een aai over de bol? Beloon hem dan daarmee! Maak geen gebruik van beloningen die jouw hond niet motiveren. Dan zijn ze nota bene geen beloning meer.
Ook per situatie kan de geschikte beloning verschillen. Is je hond ontzettend gedreven op speelgoed, maar wordt hij/zij er heel enthousiast van, dan kun je speelgoed inzetten tijdens het aanleren van bepaalde bewegingen. Denk hierbij dan aan rondjes draaien, figuurtjes 8 om je benen heen draaien, of behendigheidstraining. Het gebruiken van een hoge stem wekt vaak ook een hoog enthousiasme op. Wil je echter rustig gedrag zien, kies dan hetgeen waarvan jouw hond wel geniet, maar niet zo overdreven enthousiast wordt.
Zet situaties in scene
Ten slotte geven we dan nog een laatste tip mee, om stapsgewijs te oefenen. Het voorbeeld dat we hierbij gebruiken, is gedrag in reactie op het horen van de deurbel.
Blaft jouw hond wanneer de deurbel gaat, rent hij of zij naar de voordeur en wordt er veel gepiept? Je hond anticipeert een gevolg van de deurbel. De deurbel wordt namelijk gedurende het leven van de hond (vaak onbedoeld) gelinkt aan het binnenkomen van bezoek. Wanneer dit bezoek de hond altijd vrolijk heeft begroet, of wanneer het hier een hond betreft die juist onzeker is naar mensen toe, zal de hond bij het horen van de deurbel automatisch een bepaalde reactie laten zien. Gelukkig kun je hier aan werken, simpelweg door de opeenvolgende gebeurtenissen te veranderen.
Schakel je vriend(in), buurvrouw of -man, kind of partner in, om samen te gaan oefenen. Pak eerst een beloning en trek de focus van je hond. Ga lekker samen spelen of trucjes oefenen. Laat de andere persoon op de deurbel drukken en wacht tot je hond weer gekalmeerd is. Ga dan simpelweg verder met jullie spel of training. Doe je dit vaak genoeg? Dan associeert je hond op den duur de deurbel met focus op jou. Jij bent namelijk veel meer interessant, dan die voordeur! Die deurbel brengt interactie met zijn/haar beste vriend(in)!
Ga aan de slag
We hopen dat deze blogpost inzicht heeft gegeven in het effect van omgevingsinvloeden op het gedrag dat je van je hond kan verwachten. Hopelijk zijn deze tips nuttig geweest en kun je ze toepassen om de trainingen met je hond fijner te laten verlopen.
Gebruik jij deze tips naar aanleiding van het lezen van deze blogpost, tag dan @belloboxnl en @mojoandvenus op instagram. We horen graag jullie succesverhalen! We wensen jullie veel succes.
Deze blogpost geschreven door onze blogster Marijke die naar aanleiding van haar universitaire studie veel kennis heeft op het gebied van hondengedrag. Ze heeft zelf drie staffordshire bull terriers en weet als geen ander hoe snel een hond enthousiast kan worden naar een omgevingsprikkel. We hopen dat jullie haar tekst erg leuk vonden.
Je vindt Marijke en haar honden hier:
Youtube - www.youtube.com/mojoandvenus
Instagram - www.instagram.com/mojoandvenus
Volg Bellobox ook via onze social media kanalen:
Instagram - https://www.instagram.com/belloboxnl
Facebook - https://www.facebook.com/belloboxNL