Bij Bellobox vinden we gezonde voeding voor de hond erg belangrijk. Daarom vind je in ons assortiment enkel natuurlijke snacks terug. Wij vroegen onze voedingsexpert, of zij haar kennis over hondenvoeding wil delen. Vanaf nu vind je iedere maand een educatieve blogpost terug waarin ze alle ins en outs over gezonde voeding bij de hond deelt.
Deze week schrijven we onze blogpost naar aanleiding van een samenwerking met Petplan. Marijke werd eerder dit jaar geïnterviewd door het team van Petplan, om haar kennis over voeding te delen met hun klanten. Ze beantwoordde de 5 veelgestelde vragen over honden én over katten. Vandaag werken we de hondenvragen even wat verder uit, want ook jullie kunnen er wellicht het een en ander van leren!
1. Hoeveel moet ik mijn hond voeren?
Overgewicht is een groot probleem bij honden in Nederland. Bij honden, net als bij mensen, is overgewicht de oorzaak van gewrichtsproblemen, maar ook veel andere gezondheidsprobleem liggen eraan te grondslag. Zelfs een verkortte levensduur is vaak het resultaat van overgewicht bij honden. We schrijven er in de toekomst een meer uitgebreide blogpost over, want daar valt veel over te zeggen! De correcte hoeveelheid voeding speelt een grote rol bij het behouden (of het bereiken) van een gezond gewicht, zowel bij mens als huisdier.
Iedere hond heeft een bepaalde energiebehoefte. Deze energiebehoefte verschilt niet enkel tussen rassen, maar ook binnen een ras zien we grote verschillen tussen individuen. Dit wordt onder meer beïnvloed door het formaat van het lichaam (een kleiner dier heeft een grotere lichaamsoppervlakte en verbrandt daardoor meer energie), door de hoeveelheid beweging die het dier krijgt, maar ook genetische verschillen spelen hierin een rol.
Voer je brokken? Dan raden wij je in eerste instantie aan om te kijken naar het label op de verpakking brokken. Volg de gemiddelde advieshoeveelheid voor de (gewenste) gewichtsklasse van je hond en pas de hoeveelheid voeding aan indien de hond te licht of te zwaar wordt. Koop je een nieuwe soort brokken? Vergelijk dan het caloriegehalte met die van de oude brok. Heeft de nieuwe brok meer calorieën, dan moet je iets minder gaan voeren.
Voer je verse voeding? Dan heeft een hond gemiddeld 2-3% van zijn ideale lichaamsgewicht in voeding per dag nodig, extremen daargelaten. Is je hond op gezond gewicht, dan voer je dus in het geval van een lichaamsgewicht van 20 kilo, zo’n 20.000 * 0.02 = 400 tot 20.000 * 0.03 = 600 gram per dag (verdeeld over 1-3 maaltijden).
Het vetgehalte van de brok of de verse voeding heeft de meeste invloed op het aantal calorieën in de voeding. Vet bevat per gram 9 calorieën, terwijl eiwitten en koolhydraten slechts 4 calorieën bevatten. Wissel je dus tussen diersoorten/smaken, let dan op het calorie gehalte en de voedingsadviezen.
Ben je erg actief bezig met je hond? Dan voer je al snel veel meer dan aangegeven staat op de verpakking. Afwijkingen als deze gelden ook voor honden die weinig bewegen. Verbaas je dus ook niet als je hond veel minder nodig heeft. Ieder dier is anders!
Vul ook nooit de voerbak aan simpelweg omdat de hond bedelt of omdat de bak leeg is. De meeste honden eten meer dan nodig en blijven gedurende de dag wat snacken (net als wij doen wanneer er koekjes op tafel staan).
2. Wat kan ik op voedingsgebied doen om het gebit van mijn hond gezond en schoon te houden?
Wanneer voedselresten blijven plakken in de tanden, zijn er meer bacteriën aanwezig die tandplak vormen. Brokken worden vochtig bij kauwen en laten makkelijk restjes achter in de bek.
Het is verstandig om wekelijks een moment in te schakelen om de tanden van je hond te reinigen. Dit kan door een doekje om je vinger te vouwen en hiermee over de tanden te wrijven, maar er zijn ook verschillende soorten tandenborstels voor honden beschikbaar. Ook tandpasta is goed te verkrijgen, ook kokosolie is een simpele optie.
Het voeren van een gebalanceerde vers vlees voeding kan absoluut gunstig zijn voor de tanden. Er blijven meestal minder resten kleven tussen de tanden. Ook zou ik adviseren taai gedroogd vlees aan te bieden, waar de hond lang op kan kauwen. Je vindt deze terug in bijna al onze boxen, maar we hebben er speciaal onze doorbijtersboxen voor ontwikkeld. Deze bestaat ook in een hypoallergene variant, die honden met een intolerantie voor kip en rund ook goed kunnen verdragen.
Ik prefereer gedroogd taai vlees boven commerciële kauwstaven, omdat de ingrediënten uit dergelijke snacks niet gezond zijn voor een hond. Ook zal de gemiddelde hond ze binnen een minuut op hebben gegeten. Stukken taai kophuid van bijvoorbeeld rund of kameel gaan vaak erg lang mee. Hoe langer een hond op een snack kauwt, hoe meer de tanden gepoetst worden en hoe meer het tandvlees gemasseerd wordt.
3. Hoelang zijn brokken houdbaar?
Veel brokken worden verrijkt met omega-3 vetzuren uit vis- of lijnzaadolie. Deze vetzuren vergaan erg snel wanneer ze in contact komen met zuurstof en zonlicht. Dit betekent dus dat brokken na openen niet zo lang houdbaar zijn als de zak aangeeft.
Wordt het tijd een nieuwe zak voer in huis te halen? Koop dan niet meer dan nodig is voor 14 dagen tijd, of kies voor meerdere kleinere zakken. Koop je toch liever een voordeelverpakking, bewaar dan (een deel van) de brokken in de vriezer.
Het deel brokken dat je geopend op kamertemperatuur houdt gedurende de 14 dagen, kun je het beste in een luchtdichte bak bewaren. Maak deze bak grondig schoon zodra ze leeg is en vul weer aan met de gewenste hoeveelheid voor maximaal 14 dagen.
4. Welke botten voer ik mijn hond veilig en welke niet?
Botten die met hitte behandeld zijn, zijn niet veilig te voeren aan je hond. Het gaat hier bijvoorbeeld om gerookte, gekookte of gestoomde botten. Deze kunnen tandbreuken veroorzaken, omdat de dichtheid van het materiaal hoger is dan dat van tanden. Vergelijk het met een steen die op hout duwt, waarbij een verhit bot een steen is en de hondentand een stuk hout.
Daarnaast veroorzaken stukken verhit bot ook verstoppingen in het maag-darmstelsel omdat de hondenmaag (die ontzettend sterk is) het materiaal niet verteren kan. Ook splijten verhitte botten vaak in dikke, harde en scherpe stukken, die zelfs perforaties kunnen veroorzaken.
Voer je rauwe botten, houd je dan aan zacht gevogelte, zoals vleugels, nekken en voetjes van kip en eend. Voer geen dikke botten die veel gewicht hebben gedragen. Ook ribben en staarten van sommige diersoorten zijn goed te verteren.
In contrast tot wat men vaak beweert, zijn kippenbotten niet per definitie slecht voor je hond. Ze zijn juist het meest veilig wanneer ze rauw gevoerd worden. Maar wanneer verhit, veroorzaken ze al snel verstoppingen in het verteringsstelsel.
5. Bij welke voeding heeft mijn hond weinig ontlasting?
Bij gebalanceerde verse voeding heeft een hond vaak minder ontlasting, die ook steviger en minder geurend is. Dit wordt veroorzaakt door de lichte verteerbaarheid van de ingrediënten, die passend zijn bij het korte verteringsstelsel.
Honden verteren vlees erg goed en een overschot aan plantaardig materiaal wordt vaak maar deels of slecht verwerkt. Dit ziet men dan ook terug in de ontlasting. Deze wordt vaak vochtiger en erg geurend.
We schreven eerder een blogpost over het toevoegen van verse voeding aan een bak met brokjes. Wellicht kun je dat eens proberen om de voordelen van verse voeding op de ontlasting van je hond te zien!