Hondenvoeding: gezonder voeren van hondenbrokken

Hondenvoeding: gezonder voeren van hondenbrokken

Hondenvoeding: gezonder voeren van hondenbrokken

Bij Bellobox vinden we gezonde voeding voor de hond erg belangrijk. Daarom vind je in ons assortiment enkel natuurlijke snacks terug. Wij vroegen onze voedingsexpert, of zij haar kennis over hondenvoeding wil delen. Vanaf nu vind je iedere maand een educatieve blogpost terug waarin ze alle ins en outs over gezonde voeding bij de hond deelt.

Deze week praat Marijke over kleine aanpassingen die het voeren van brokken aan je hond zowel lekkerder als gezonder kunnen maken.

Voeg water toe aan iedere maaltijd

Al liggen honden nu bij ons op de bank, van origine zijn het roofdieren. De prooi die een hond zou consumeren, bevat ongeveer 65% water. Hun lichaam is in jaren van domesticatie flink veranderd, maar het spijsverteringsstelsel van de hond is relatief onveranderd gebleven. Honden zijn daardoor gewend het gros van vocht uit hun voeding te halen.

Hondenbrokken bevatten echter over het algemeen slechts 10-12% water. Dat is een aanzienlijk verschil. Hondenbrokken zijn pas sinds de jaren 30 in Nederland geïntroduceerd en werden over tijd steeds meer populair. Het vochtgehalte van het dieet van de hond is pas erg recentelijk verlaagd. Al kan het individu zich ontzettend goed aanpassen, aanzienlijk evolutionair effect heeft de hondenbrok nog niet gehad.

De nieren van een hond zorgen naast het afvoeren van afvalstoffen, ook voor het produceren van vitamine D en het aanmaken van rode bloedcellen. Ze hebben water nodig om goed te functioneren. Nieren van een hond die enkel droge brokken eet hebben het dan ook zwaar te verduren. Uiteraard bieden we onze honden vers water te drinken aan, maar dat heft het effect van de droge voeding niet op.

Zelf voer ik verse vleesvoeding, waardoor ik me minder zorgen hoef te maken om de nieren van mijn honden. Ik ben me echter bewust dat dit voor veel mensen geen optie is.

Ik raad dan ook aan om aan iedere maaltijd van je hond vers water toe te voegen. Een kwartier voor voedertijd bedek je de brokken met lauwwarm water, zodat ze bijna onder staan. Niet alleen zorgt dit voor een betere vochtopname, het maakt de maaltijd van je hond ook smaakvoller!

Voeg water toe aan iedere maaltijd
Het is een oude mythe, dat verse voeding en hondenbrokken niet gecombineerd kunnen worden.

Combineer brokken met gebalanceerde versvoeding

De meeste hondenbrokken worden op erg hoge temperatuur geproduceerd. Tijdens deze verhitting vindt een zogenaamde maillard reactie plaats, een chemische reactie die ook ons eigen eten een bruine kleur en lekkere smaak geeft. Bij deze reactie komt acrylamide vrij, een stof die in hoge dosering helaas erg gevaarlijk kan zijn voor het dierlijk lichaam.

Als mensen eten wij gelukkig gevarieerd. Naast een gebraden schnitzel, gebakken aardappelen, pizza en koekjes, eten wij ook vers fruit, salades en gekookte groenten. Deze variatie houdt ons gezond en vermindert de kans op negatieve effecten door het consumeren van acrylamide. Maar in een ongezond dieet rijk aan gefrituurde snacks en gebakken eten kan het deze stof kankerverwekkend zijn.

Kijken we nu naar het dieet van de gemiddelde hond, dan begrijp je vast waarom we ons zorgen moeten maken. Het gebrek aan variatie tussen gebakken en vers eten kan hier een probleem vormen. Iedere maaltijd bestaand uit enkel hondenbrokken is rijk aan acrylamide en ontbreekt variatie met verse ingrediënten.

Het is een oude mythe, dat verse voeding en hondenbrokken niet gecombineerd kunnen worden. Zelf gebruik ik een combinatie van hoogwaardige brokken en vlees trainers om mijn honden te trainen, terwijl ze in de avond een bak vers vlees eten. Ze hebben nooit last van hun maag en hun ontlasting is normaal.

Ik raad dan ook aan een aanzienlijk deel van de dagelijkse hondenbrokken te vervangen met gebalanceerde vlees voeding (KVV). Voer je een pup? Kies dan voor een KVV variant met meerdere diersoorten, specifiek ontworpen voor jonge honden. Voer je een volwassen hond? Dan kun je kiezen om enkelvoudige diersoorten apart te voeren. Zo houd je het eten voor je hond gevarieerd!

Houd er rekening mee, dat brokken op basis van gewicht dubbel zoveel calorieën bevatten als KVV. Verwijder je de helft van de brokken van je hond? Voeg dan het dubbele van dat verwijderde gewicht aan KVV toe aan de bak. Rekenvoorbeeld: Voer je normaliter 200 gram brokken en wil je 50% vervangen met verse vleesvoeding? Voer dan in de toekomst 100 gram brokken en 200 gram KVV.

Houd er rekening mee dat wildvlees weinig vet bevat en daarmee weinig calorieen heeft. Lam en geit zijn erg vetrijke diersoorten die veel calorieen bevatten. Varieer je tussen deze diersoorten, dan kun je het bovengenoemde voorbeeld aanhouden. Voer je enkel wildvlees, dan kun je meer vlees nodig hebben dan genoemd. Het omgekeerde geldt wanneer je voornamelijk vette vleessoorten kiest.

Combineer brokken met gebalanceerde versvoeding
Je kunt veilig brokken met gebalanceerde versvoeding combineren

Variatie in de voerbak

Natuurlijk wil niet iedereen deels KVV aan zijn hond voeren. Dan is er nog een andere manier, om de voerbak gevarieerd te houden en gezonder te maken!

Mits 80% van de energiebehoefte bestaat uit een gebalanceerde voeding, zoals hondenbrokken of KVV, kan de voerbak van je hond aangevuld worden met andere verse producten. Ook hier geldt dat brokken dubbel zo veel energie bevatten als vlees. Volg deze rekensom: voer je 100 gram brokken? Vervang dan maximaal 20 gram brokken met 40 gram vlees.

Ik raad aan voornamelijk gebruik te maken van dierlijke producten bij het aanvullen van de voerbak. Kies bijvoorbeeld voor een variatie aan rauwe ongekruide vleessoorten uit de supermarkt, eieren, of bevroren visjes zoals sprotjes, spiering of haring (deze zijn vaak te vinden in dierenwinkels die KVV verkopen).

Wil je af en toe wat groente toevoegen, dan voegt dat weinig calorieën toe. Gekookte of gestoomde broccoli, courgette of paksoi zijn een goede keuze, omdat ze weinig zetmeel bevatten. Je kunt deze toevoegen zonder brokken te verwijderen. Zelf zou ik dit niet te vaak doen, honden zijn immers vleeseters en hondenbrokken bevatten veel plantenmateriaal.

Let op:

Voer nooit botten die met hitte zijn behandeld. Een kippenvleugel mag op geen enkele wijze worden verwarmd voor deze aan je hond wordt gevoerd. Blijft er eten van je eigen bord over, voer het dan niet aan je hond!

Variatie in de voerbak
Kies eens uit bevroren visjes zoals sprotjes

Veel voerplezier

Probeer je deze tips uit, dan horen we graag wat je hond ervan vindt. We zien graag een foto of video van de voerbak tegemoet via e-mail of social media! Heb je rekenhulp nodig, laat hieronder dan een reactie achter. We helpen je graag berekenen hoeveel vlees of KVV je aan de brokken van je hond kunt toevoegen.

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst