Hondenvoeding: verrijking tijdens de wandeling

Hondenvoeding: verrijking tijdens de wandeling

Hondenvoeding: verrijking tijdens de wandeling

In januari bespraken we goede voornemens, want fit worden doe je natuurlijk samen met je hond. Maar het hele jaar door is gezond en actief leven belangrijk, niet enkel na de jaarwisseling. Deze maand focussen we dan op de meest simpele manier van beweging voor je hond: wandelen.

Een wandeling met je hond hoeft niet saai te zijn. In tegendeel. Het wandelen met je hond kan zo veel meer zijn dan een blokje om of een toiletbezoek. Volgende weken gaan we in op leuke wandelbestemmingen en Ook voeding kan hierin een rol spelen, voor training en voor verrijking!

Variatie en interactie

Niet iedere wandeling is hetzelfde. Sommige ochtenden ga je vroeg uit bed om heerlijk door het bos te struinen, andere dagen druk je de wekker drie keer op sluimeren en heb je enkel tijd voor een klein rondje door de wijk. Dat maakt helemaal niet uit, we zijn allemaal mensen en wat variatie is ook voor de hond wel eens fijn.

We doen als hondeneigenaren ons uiterste best om het leven van onze honden leuk te maken. In veel gevallen maakt de wandeling een groot deel van de tijd die we actief samen met onze hond doorbrengen. Meer variatie en interactie kunnen de band tussen jou en je hond versterken en voer kan daarin op diverse manieren een grote rol spelen.

Focus

Als je hond erg gemotiveerd is om iedere snack die je te bieden hebt aan te nemen, dan kan voer de ideale uitkomst zijn bij het aanleren van acceptabel gedrag tijdens de wandeling. Trekt je hond veel aan de lijn, blaft hij naar andere honden, of wil hij graag een aai van iedereen die hij ziet? Dan kan het zeker geen kwaad een paar snacks uit onze beloningsbox mee te nemen in je jaszak!

Later deze maand gaat hondentrainster Anke van Canis Acuta verder in op tips rondom wandelgedrag en daarin komt voer uiteraard terug.

Commando’s oefenen

Commando’s oefenen

Oefen je trucjes en commando’s normaal in je woonkamer? Wellicht is het tijd om de oefeningen wat spannender te maken. Als je denkt dat je hond wat meer afleiding aankan, kun je eens proberen de commando’s op een grasveld beoefenen tijdens een korte pauze in jullie ochtendwandeling. Over tijd kan je hond zo leren moeilijke prikkels (zoals passerende honden) te negeren. Interactief bezig zijn met zijn beste vriend(in) wordt zo plots veel leuker dan het nakijken van andere honden.

Ook als je hond al gemakkelijk commando’s op iedere locatie uitvoeren kan is het een leuk idee een aantal keer per week een trainingssessie aan een wandeling toe te voegen. Zo wordt je hond niet enkel fysiek moe, maar ook mentaal voldaan!

Voertjes zoeken

Voertjes zoeken

De neus van onze hond is een ontzettend sterk zintuig. Foerageren door te zoeken naar voer in gras kan dan ook veel voldoening geven. Wil je je hond eens wat anders bieden dan een snuffelt maar beschik je niet over een tuin met grasveld? Dan is het geen gek idee om zijn ontbijt in de vorm van brokjes mee te nemen en tijdens de wandeling op verschillende grasvelden uit te strooien.

Let wel: niet iedere berm is zuiver. Kies een rustiger locatie uit die niet naast een drukke weg ligt en voer je hond zeker niet op het hondentoilet van de wijk ;)

Uitgebreid snacken

Uitgebreid snacken

Ga je met regelmaat op een echt wandelavontuur? Dan kan je hond tijdens jouw lunchpauze ook wel wat extra energie gebruiken. Een grote kauwsnack uit een van onze doorbijtersboxen is dan een ideale keuze. Lang kauwplezier biedt ontspanning die zeker gewaardeerd wordt na zo veel indrukken! Tijdens korte pauzes kun je denken aan pensstaafjes, vleesstrips en longblokjes als heerlijk tussendoortje.

Let wel: voer je hond enkel een kauwsnack in een gebied waar je geen andere honden verwacht. Het is natuurlijk niet fijn als je hond tijdens het kauwen wordt benaderd door een andere hond. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst