Kamperen met je hond in de winter

Kamperen met je hond in de winter

Kamperen met je hond in de winter

Heb jij gekampeerd de afgelopen maanden? Zo ja, dan is de kans groot dat je je kampeerspullen inmiliels weer in dozen op zolder hebt gezet. Netjes opgeborgen tot de temperaturen weer omhoog gaan. Het officiële kampeerseizoen is namelijk voorbij. Maar wist je dat je ook in de winter prima kunt kamperen? Winterkamperen wordt steeds populairder en dat kan ook met je hond! Gezellig met je hond bij een kampvuur en ‘s nachts warm samen onder dekentjes in je tent: wie wil dat niet :-)

Zou jij het de komende winter wel eens willen proberen? Dit is hoe je het aanpakt:

een camping zoeken

Zoek een camping waar je hond welkom is én waar je een kampvuur mag maken. Zonder vuurtje zijn de avonden namelijk lang en koud. In Nederland en België is het vaak even goed zoeken naar dit soort plekken, maar ze zijn er wel! Kijk bijvoorbeeld eens op campspace.com, natuurkampeerterreinen.nl of kampeerclub.nl.
een camping zoeken

blijf in beweging

Voor overdag geldt: blijf allebei zoveel mogelijk in beweging. Liefst matig intensief, want door zweten ga je later juist weer afkoelen. Een mooie, lange wandeling is perfect.

Eet voldoende

Zorg ervoor dat je hond voldoende eet tijdens de kampeerdag. Dit zal tijdens het winterkamperen meer zijn dan normaal, in verband met de kou. Jezelf warm houden kost energie, als je hond niet voldoende voedsel heeft om te verbranden krijgt hij het dus sneller koud.⁠

warme kleren

Pak voldoende warme kleren in, voor zowel jezelf als voor je hond. Sommige honden kunnen zichzelf goed warm houden in koude nachten, maar de meeste honden kunnen wel wat extra bescherming gebruiken. Bedenk dat je hond gewend is om in een warm huis te slapen, dus een warme ‘pyjama’ is geen gek idee. Er bestaan warme, isolerende jasjes voor honden waarmee je hem ‘s nachts goed warm houdt.

een warm kleedje

Zorg voor een warm kleedje om ‘s nachts over je hond heen te leggen, mocht hij het toch nog koud krijgen. Je kunt ook een speciale hondenslaapzak meenemen en zorgen dat je hond er helemaal in ligt.⁠ Dit soort hondenslaapzakken zijn inmiliels in vele soorten en maten te koop. Kies er eentje van goed materiaal, die echt warmte vasthoudt.
een warm kleedje

Pak een isolatiematje in

Pak ook een isolatiematje in voor je hond. Deze matjes zijn niet duur en zorgen voor heel veel extra warmte. Je kunt dit soort matjes in een mensenmaat aanschaffen en dan doormilien knippen. Leg de zilveren kant altijd naar boven.⁠ Het matje reflecteert dan de lichaamswarmte van je hond, zodat hij warmer blijft.

Extra voorbereiding

Stop altijd een nood-isolatiedeken in je EHBO-kit. Dat is zo’n klein, opgevouwen dekentje met aan de ene kant zilver en de aan de andere kant goud. Leg de zilveren kant naar je hond toe (gouden kant naar buiten), dan reflecteert de deken de lichaamswarmte van je hond. Je kunt deze gebruiken voor noodgevallen, als je hond het ineens veel kouder heeft dan je had ingeschat. In deze fase wil je eigenlijk niet terechtkomen en je moet je hond dan snel naar een warme omgeving brengen.⁠

warm de tent in

Loop het laatste plasrondje vlak voor jullie gaan slapen. Door de beweging warmen jullie allebei op en kunnen jullie warm de tent in.⁠

profiteer van elkaars lichaamswarmte

Sharing is caring: ga dicht tegen je hond aanliggen, zodat jullie van elkaars lichaamswarmte profiteren.⁠
profiteer van elkaars lichaamswarmte

geniet van jullie stoere avontuur!

De volgende ochtend is het even doorbijten om je warme slaapzak open te ritsen en de tent uit te gaan, maar met een blije hond naast je is deze stap veel makkelijker: maak direct een mooie ochtendwandeling om warm te worden en geniet van jullie stoere avontuur!
geniet van jullie stoere avontuur

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst