Mooie wandelgebieden voor je hond in Nederland!

Mooie wandelgebieden voor je hond in Nederland!

Mooie wandelgebieden voor je hond in Nederland!

Wat zijn nou leuke plekken om met de hond te wandelen? In deze blog zullen we een aantal mooie wandelgebieden voor jullie uitlichten om er lekker met de hond op uit te gaan. Natuurlijk zijn er veel mooie plekjes in Nederland, maar we lichten er een paar voor je uit.

Wandelen met de hond.

Weer of geen weer, toch gaan we samen wandelen met de hond. Niet alleen heeft jouw hond hier behoefte aan, maar voor ons is het ook een goede manier om aan onze dagelijkse beweging te komen. Als we dan toch naar buiten gaan dan kunnen we net zo goed de leukste/mooiste plekken in Nederland opzoeken.

Met de hond wandelen op de hei.

Met de hond wandelen op de hei

Een van onze favoriete plekjes op de hei is de Hoorneboegse Heide. Dit natuurgebied ligt tussen het vliegveld Hilversum en het zuidelijkste bebouwde deel van de stad.  Het volledig omheinde gebied is circa 190 ha groot en wordt beheerd door het Goois natuurreservaat. Het gebied wordt begraasd door runderen, waardoor het landschap open blijft en de belangrijke vegetatie in stand gehouden wordt. Het is een prachtig, afwisselend gebied om samen met je hond urenlang te wandelen. Jouw hond mag hier het hele jaar bijna overal loslopen, mits ze netjes onder appèl staan natuurlijk. In dit gebied zijn ook ruiterpaden. Het is verstandig voor de veiligheid van zowel je hond als de paarden/ruiters om je hond bij je te roepen wanneer je paarden passeert. Ook vind je er een mooie route door de Hoorneboegse heide van zo'n 6 km. In een deel van het terrein dienen honden te zijn aangelijnd tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juli). Paaltje 1 van de hondenvriendelijke natuurwandeling, bevindt zich vlakbij de parkeerplaats van het gezellige (pannenkoeken)restaurant De Rading (adres: Utrechtseweg 140 , 1213 TZ Hilversum). Helaas is er geen zwemwater voor honden aanwezig in dit gebied.

Zoek je een plek om je tent caravan of camper neer te zetten, doe dit dan bij de hondenvriendelijke camping direct bij dit gebied: Camping de Zonnehoek in Hilversum

Wandelen en zwemmen met de hond.

Wandelen en zwemmen met de hond

Nederland heeft vele kilometers aan kustlijn, maar niet overal ben je welkom met jouw hond. Niet alleen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Groningen en Friesland hebben we mooie stranden maar ook Flevoland heeft leuke plekjes. Google maar eens op “wandelen Flevoland met hond”, dan krijg je genoeg ideeën voor mooie wandelgebieden om eens naartoe te gaan met de hond. Bij ons is de favoriet toch wel het Erkemederstrand of zoals ze zelf zeggen: het hondenstrand van Nederland. Op dit 1,5km lange hondenstrand mogen honden overal loslopen, dus laat je hond lekker het water in gaan of ga lekker samen met je hond zwemmen! Het water loopt langzaam af dus als jouw hond alleen wil pootjebaden dan is dit een prima plek. Tussen 1 september en 1 maart mogen honden ook loslopen op de andere stranden. Je kunt vanaf hier ook een wandeling over de 5km lange Nulderdijk maken helemaal tot aan Zeewolde. Parkeren kan (betaald) op een van de parkeerterreinen langs de Erkemederweg. Het hondenstrand heeft een eigen ingang. 

Zoek je een plek om je tent caravan of camper neer te zetten, doe dit dan bij de hondenvriendelijke camping direct bij dit gebied: Camping Erkemederstrand.

In het bos wandelen met de hond.

In het bos wandelen met de hond

Een prachtig en volledig omheind hondenbos vind je in Ugchelen. Hondenbos het Leesten is toch wel een heel fijne plek om samen met je hond te genieten. Dit gebied is circa 15 ha groot en heeft afwisselend leuke kleine paadjes en mooie grote lanen. In het midden is een open plek waar de honden heerlijk kunnen rennen. Het gebied is volledig omheind en honden mogen, binnen de hekken, het hele jaar door overal los lopen. Naast het omheinde losloopgebied is er ook een Natte Neuzenroute van 3,1 km. De Natte Neuzenroute loopt deels door het losloopgebied en deels daarbuiten. Op deze route mogen honden los lopen, mits onder appèl. De route loopt zowel met de klok mee als tegen de klok in. Wandelaars met hun hond kunnen de route dus in twee richtingen lopen. Helaas is er geen zwemwater voor honden aanwezig in dit gebied. Parkeer je auto bij bospaviljoen ’t Leesten (Hoenderloseweg 191, 7339 GG Ugchelen) en start vanaf hier je wandeling door dit mooie gebied. Bij deze hondenvriendelijke brasserie vind je na afloop een bak water voor je hond en kun je zelf genieten van een heerlijke kop koffie en iets lekkers.

Op zoek naar een plek om te overnachten met de tent, caravan of camper? Dat kan bij de hondenvriendelijke camping direct aan dit gebied: Camping de Wapenberg.

Even uitrusten en genieten van een stukje hei op de loslooproute van dit gebied.

Wandelen met hond in de bergen.

Oké, bergen kun je het allemaal niet noemen in Nederland, maar een beetje klimmen en dalen kun je prima doen in het duingebied van Schoorl, Nederlands hoogste duingebied in de kop van Noord-Holland. Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu kun je er een gevarieerde wandeling door het bos, over de stuivende duinen en het strand maken. In de Schoorlse Duinen zijn verschillende wandelroutes uitgezet. De routes variëren in afstand van 3 tot 23 kilometer. Je hond is het gehele jaar door welkom in dit natuurgebied. Om verstoring in het broedseizoen te voorkomen, moet hij van 1 maart tot 1 september aangelijnd zijn in het duingebied. In de begrazingsgebieden gelden andere regels. Dit wordt duidelijk aangegeven op de borden. De start van de wandelroutes vind je bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen (Oorsprongweg 1 1871 HA Schoorl).

Toch een keer met je hond wandelen in het buitenland? Probeer Oostenrijk eens!

Toch een keer met je hond wandelen in het buitenland? Probeer Oostenrijk eens

Als je het leuk vind, kun je dit ook samen met DogWalkTrail doen. Ga met een groep hondenliefhebbers incl. begeleiding deze wandeling samen met jouw hond aan.  Wil je echt in de bergen wandelen, dan moet je helaas naar het buitenland. In Oostenrijk kun je bijvoorbeeld geweldige wandelingen maken met DogWalkTrail.

In en om het dorp Niedernsill vlak bij Zell am See en Kaprun in het Oostenrijkse Salzburgerland nabij het nationaal park Hohe Tauern organiseert DogWalkTrail sinds 2000 actieve vakanties voor baas en hond. Van heerlijk ontspannen wandelen met de hond tot zware bergtochten. Kanovaren of Suppen op de Zeller See of gewoon lekker relaxen in het zonnetje. Meedoen in de groep, op pad met een privé gids of zelfstandig op pad. Grote honden of juist hele kleine en jong of oud, in de DogMountainInn in een pensionkamer of een groot of klein appartement, of in de DogLogHomes of MountainChalets in je eigen Canadese blokhut, het kan allemaal!

Waarom loslopen onder appèl?

Waarom loslopen onder appèl

Het is de eerste prioriteit van de beheerder om de natuur en het wild te beschermen, maar zij willen de goed opgevoede honden graag tegemoetkomen. Daarom mogen honden op deze route wel los, maar op voorwaarde dat ze onder appèl staan. Dit houdt in dat je je hond niet laat jagen, hij/zij in het zicht loopt en op commando onmiddellijk komt. Respecteer dit alsjeblieft, zodat dit deze fijne route ook losloopgebied zal blijven.

Dit waren onze favoriete wandelroutes, maar we zijn erg benieuwd naar die van jou! Waar ga jij graag heen met je hond(en)? Laat het ons weten! En vergeet niet om altijd voldoende water voor jezelf en de hond mee te nemen tijdens iedere wandeling. Veel wandelplezier!

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst