Overgewicht bij de hond

Overgewicht bij de hond

Overgewicht bij de hond

De maand januari staat bij de meeste mensen in het teken van goede voornemens. Al is het wat cliché, hier doen ook wij bij Bellobox aan mee. Ook honden hebben baat bij jouw goede voornemens! Wij hopen onze fans, die al verstandige keuzes maken in de snacks die ze hun honden voeren, waar nodig op meer vlakken te motiveren zo gezond en verantwoordelijk mogelijk om te gaan met hun hond.

Niet alleen mensen hebben baat bij een goed lichaamsgewicht, ook honden en andere huisdieren zijn gezonder wanneer ze in conditie blijven. Om jou zowel als mens en als hondeneigenaar aan te sporen samen met je viervoeter in conditie te komen óf te blijven, zetten we vandaag de feiten van overgewicht bij honden even op een rij!

1 op de 2 honden heeft overgewicht

1 op de 2 honden heeft overgewicht

Wist je dat ruim de helft van de honden en katten in ons land ‘last heeft’ van overgewicht? En inderdaad, daarbij staat ‘last hebben’ tussen aanhalingstekens. Zowel direct als indirect heeft overgewicht negatieve gevolgen op de gezondheid.

Overmatige hoeveelheden vet kunnen het normale functioneren van de organen belemmeren en daarmee ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de ernst van het overgewicht, je kunt je voorstellen dat een middelgrote hond die 1-2 kilo te zwaar is tegen andere problemen aan loopt dan een hond met 10 kilo overgewicht.

Maar wanneer heeft een hond overgewicht? In principe definiëren we 5-20% overschrijding van het ideale gewicht als ‘overgewicht’ en meer dan 20% overschrijding van het ideale lichaamsgewicht als ‘obesitas’.

Gezondheidsrisico’s

Tegen welke gezondheidsrisico’s loopt een hond met overgewicht dan aan, hoor ik je denken? Dat verschilt per dier en hangt af van de ernst van het overgewicht, maar denk aan:

  • Gewrichtsproblemen: Door een verhoogde druk op de gewrichten, maakt het de hond lastiger om te bewegen en ontstaat er sneller artrose, kruisbandletsel of rugproblemen. Het lastiger kunnen bewegen maakt het ook weer lastiger om af te vallen, waardoor men in een vicieuze cirkel terecht komt
  • Suikerziekte
  • Problemen met narcose: Honden met veel vet onder de huid en rondom de organen zijn lastiger te opereren en hebben een groter risico op het ontstaan van problemen door de narcose
  • Hart- en longproblemen: Door een grotere druk op de luchtwegen en het hart zijn honden met overgewicht vaak sneller moe, maar er is ook een verhoogd risico op schade aan hart en longen.
  • Huidproblemen
  • Vetgezwellen/bulten
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Afweerstoornissen

En dat is nog maar het begin van de lijst, dan hebben we het nog niet gehad over de (veel) kortere levensverwachting van je trouwe viervoeter. Het verschil in levensverwachting tussen een gezond gewicht en overgewicht kan oplopen tot wel 1,5-2 jaar! In die 2 jaar zijn er vast nog een hoop avonturen samen te beleven ;)

Oorzaken

Net als bij mensen ontstaat overgewicht door een verkeerde balans tussen eten en bewegen. Te veel eten en te weinig bewegen is funest voor ons als mens, maar dus ook voor je hond! Een heel belangrijke factor zijn wij als eigenaar. Ze kunnen zo ontzettend lief kijken… Maar laat je niet foppen door die smekende ogen, vaak zit het venijn hem juist in de calorierijke snoepjes en snacks tussen de reguliere maaltijden door.

Andere factoren die een rol spelen in het ontstaan van overgewicht zijn:

  • Castratie/sterilisatie: De meeste honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn, verbranden een stuk minder calorieën dan intacte honden. Het is daarom belangrijk om na een sterilisatie/castratie niet door te voeren in het schema waar de hond al op stond voor de ingreep, maar de hoeveelheid voer naar behoefte aan te passen
  • Leeftijd: Oudere honden bewegen een stuk minder en verbranden daarmee minder calorieën
  • Gezondheidsproblemen: Bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier met een tragere stofwisseling als gevolg, of aandoeningen waardoor bewegen moeilijker is
  • Medicatie: Bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor een verandering in de stofwisseling waardoor honden een grotere kans lopen op het ontstaan van overgewicht
  • Ras: Sommige rassen hebben meer aanleg om overgewicht te ontwikkelen, zoals Labradors en Beagles

Heeft mijn hond last van overgewicht? 

Heeft mijn hond last van overgewicht

Iedere hond heeft een ideaalgewicht gebaseerd op ras, geslacht en activiteitsniveau. Zelf kun je heel makkelijk checken of je hond aan de zwaarlijvige kant van het spectrum valt. Laat daarbij de hond voor je staan met zijn hoofd van je af en laat je handen vanaf de voorpoot over de ribbenkast naar achteren glijden. De vuistregel daarbij is: Je moet de ribben van de hond wel kunnen voelen, maar niet (duidelijk) kunnen zien. Moet je te veel druk zetten om de ribben te kunnen voelen, of voel je ze helemaal niet? Dan zit je hond in de categorie ‘overgewicht’.

Let wel, ieder ras is anders. Sommige rassen vereisen weldegelijk zichtbare ribben. Vaak is dit het geval bij rassen met gladde, korte vacht en een brede borstkas. Denk hierbij aan windhonden en sommige terriers.

Overgewicht, en nu?

Allereerst is het belangrijk om uit te sluiten dat overgewicht veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening zoals bijvoorbeeld een schildklierprobleem. Het is niet aan te raden om de hond op een crash-dieet te zetten en in korte tijd veel te laten afvallen, dit kan weer andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Je dierenarts kan hierin adviseren om een goed en verantwoord schema op te stellen om de hond rustig te laten afvallen.

Het belangrijkste punt aanpakken, namelijk de voeding, is afhankelijk van de ernst van het overgewicht. Bij een hond met licht overgewicht zal het volstaan om te stoppen met tussendoortjes, het huidige voer iets te minderen en meer te bewegen. Bij honden met (morbide) obesitas is het lastig om alleen het voer te minderen, meestal resulteert dit in een bedelende hond met honger. In dat soort gevallen is het soms beter om over te stappen op een speciale dieetbrok, deze geeft een verzadigd gevoel en zorgt er voor dat je hond wel alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

Ook een overstap naar verse voeding kan wonderen doen, doordat koolhydraten gemakkelijk uit te sluiten zijn en het vetgehalte naar wens gekozen kan worden aan de hand van het vlees dat gevoerd wordt.

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst