To eat or not to eat? Allergie of voedselovergevoeligheid bij honden

To eat or not to eat? Allergie of voedselovergevoeligheid bij honden

Na wonden, vergiftigingen, parasieten, onderkoeling en maagtorsies doen we in deze blog eens iets anders. Geen EHBO, maar iets anders dat veel voorkomt bij honden en waar ze bij Bellobox een goede oplossing voor gezocht hebben. Namelijk, de voedselovergevoeligheid!

To eat or not to eat? Allergie of voedselovergevoeligheid bij honden

Achtergrondinformatie

Eigenlijk is voedselovergevoeligheid een overkoepelende naam voor een abnormale reactie van het lichaam op bestandsdelen in de voeding. De twee vormen die vallen onder voedselovergevoeligheid zijn de voedselallergie (allergische reactie van het lichaam) en de voedselintolerantie (niet-allergische reactie van het lichaam). Echter, in de praktijk zorgen beide varianten voor dezelfde symptomen en wordt er vaak geen onderscheid gemaakt tussen de twee, maar worden de termen door elkaar gebruikt.

Voedselovergevoeligheid ontstaat wanneer het lichaam de algemene bestandsdelen (allergenen) uit de diervoeding niet herkent als ‘veilig’ waardoor het immuunsysteem overdreven heftig reageert. In principe kunnen alle bestandsdelen in het voer een allergische reactie opwekken, maar honden zijn het meest gevoelig voor rund, kip, zuivel, soja en mais. Houd er rekening mee dat invriezen, verwerken (tot bijvoorbeeld brok) of koken vaak geen invloed heeft op de allergenen en dat een hond die gevoelig is voor bepaalde allergenen ook een reactie kan krijgen op de bewerkte allergenen, vaak is er meestal maar weinig nodig om een reactie op te wekken.

Wat voor symptomen?

Bij de meeste honden wordt een voedselovergevoeligheid vastgesteld voordat ze 6 maanden oud zijn. Het belangrijkste verschijnsel daarbij is jeuk, heel veel jeuk over het hele lichaam. Alleen, dat uit zich niet bij ieder hond hetzelfde, de ernst van de verschijnselen kan verschillen van af en toe wat likken en bijten tot onophoudelijk krabben over het hele lichaam. Het meeste zien we bultjes op de buik, in de oksel en de liezen of oorontstekingen. Ook frequent likken of bijten aan de pootjes en het wrijven met de kop langs meubels of de vloer kan wijzen op een voedselovergevoeligheid. Andere huidveranderingen zijn een donkere verkleuring van de huid/vacht door het (overmatig) likken (de kleur verandert dan onder invloed van speeksel), roodheid, kale plekken, ontsteking of verdikking van de huid en een afwijkende geur. Verschijnselen als braken en diarree hoeven niet altijd aanwezig te zijn!

Wat voor symptomen

Een hond met bovenstaande verschijnselen hoeft niet altijd een voedselovergevoeligheid te hebben, maar kan ook een overgevoeligheid hebben voor allergenen uit de omgeving zoals huisstofmijt of pollen van gras, bomen en planten. Dat noemen we atopische dermatitis. Vroeger dacht men dat atopische dermatitis voornamelijk ontstond door inhalatie van allergenen, maar inmiddels weten we dat het ook kan ontstaan door rechtstreeks contact met de huid. De oorzaak hiervan is vaak een verminderde barrièrefunctie van de huid door een afwijkende samenstelling van de bovenste huidlagen, maar ook genetische aanleg en secundaire factoren zoals bijvoorbeeld ontstekingen van de huid kunnen hierin een grote rol spelen. Bij ongeveer driekwart van de honden met atopische dermatitis zien we de eerste verschijnselen voordat ze 3 jaar oud zijn.

Wat voor symptomen 2Wat voor symptomen 3

Wat kun je doen?

Helaas zijn de intracutane allergietesten zoals we die kennen in de humane geneeskunde niet voldoende betrouwbaar bij de hond, waardoor er weinig diagnostische mogelijkheden overblijven. De betrouwbaarste methodiek is het toepassen van een eliminatiedieet. Daarbij wordt gedurende minimaal 6-8 weken een hypoallergeen voer gegeven, dat betekent met een compleet andere eiwitbron dan de hond gewend is. Denk hierbij aan hert, paard of kameel. Maar… En ik denk dat we allemaal weten hoe makkelijk dit gaat, voer je hond tijdens deze periode van het eliminatiedieet ook geen andere supplementen, snoepjes, koekjes, worstjes!

Prognose

Je hebt het eliminatiedieet geprobeerd, maar de klachten van je hond zijn niet verminderd. Wat nu? Het kan zijn dat je hond ook allergisch is voor het eiwit dat in het eliminatiedieet aanwezig is. In dat geval kun je een nieuw eliminatiedieet met een ander eiwit proberen, maar sluit ook andere oorzaken niet uit, zoals bijvoorbeeld een allergie voor omgevingsfactoren (atopische dermatitis).

Over het algemeen kunnen honden met een voedselovergevoeligheid prima functioneren, zolang ze een hypoallergeen dieet krijgen. Want ja, een voedselovergevoeligheid is vrijwel altijd levenslang. Er zijn maar weinig gevallen bekend waarbij honden ‘er overheen groeien’. Het zal misschien een beetje zoeken zijn naar de juiste samenstelling en natuurlijk naar wat past bij jou en je hond, maar uiteindelijk heeft je hond er met de juiste voeding weinig tot geen last meer van. Naast het gewone dagelijkse voer van je hond wil je je hond natuurlijk ook af en toe wat lekkers te snacken geven. Hiervoor zijn heel veel verschillende hypoallergene snoepjes of snacks op de markt, maar wist je al dat Bellobox ook een eigen hypoallergene box heeft met grote snacks voor de echte doorbijters? Een super initiatief als je het mij vraagt, zo hebben zelfs de honden met een overgevoeligheid wat te snacken!

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst