Goede voornemens: fit worden met je hond

Goede voornemens: fit worden met je hond

Goede voornemens: fit worden met je hond
De maand januari staat bij de meeste mensen in het teken van goede voornemens. Al is het wat cliché, hier doen ook wij bij Bellobox aan mee. Ook honden hebben baat bij jouw goede voornemens! Wij hopen onze fans, die al verstandige keuzes maken in de snacks die ze hun honden voeren, waar nodig op meer vlakken te motiveren zo gezond en verantwoordelijk mogelijk om te gaan met hun hond.

Wellicht heb je de afgelopen weken ook goede voornemens vastgesteld. Een lijst vol plannen waar je aan het einde van het jaar vol trots op terug hoopt te kijken. Echter blijft het vaak bij voornemens, want veranderen van gewoontes is nu eenmaal enorm lastig. Toch willen wij jou een beetje helpen om dit jaar wel vol te houden en het ook nog eens extra leuk te maken voor jou en je hond.

Feiten op een rij

Uit een onderzoek van Quest blijkt dat 80% van de Nederlanders goede voornemens heeft. De meest populaire goede voornemens hebben te maken met:

  1. stress verlagen (27% van de deelnemers)
  2. meer bewegen (26% van de deelnemers)
  3. afvallen of dieet veranderen (24% van de deelnemers)
  4. duurzamer leven (12% van de deelnemers)

Minder populaire voornemens die genoemd werden zijn: er op uit gaan in de natuur, iets nieuws leren of met vrienden of familie op pad gaan.

Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat 81% van de Nederlanders verwacht de goede doelen vol te houden. Echter blijkt dat dit slechts 1 op de vier Nederlanders daadwerkelijk lukt.

Samen met je hond werken aan je voornemens

Veel van de bovenstaande voornemens staan met elkaar in verband of zetten elkaar in beweging. Zo kan het goed mogelijk zijn dat je minder stress ervaart in jouw dagelijks leven wanneer je meer gaat sporten, met als bonus een gezonder lichaam en geest. Maar hoe houd je goede voornemens vol?

Om de voornemens vol te houden is het fijn dat jij er niet alleen voor staat. Samen sporten is veel leuker dan dit alleen te moeten doen. Maar waar vind je jouw perfecte (sport)maatje? Precies hij loopt altijd waar jij loopt en dat is jouw hond! Daarom zetten wij alle goede voornemens die jij met jouw hond kan ondernemen op een rij.

Wandelen

Hondenbezitters wandelen meer dan de gemiddelde Nederlander. We gaan er meerdere keren per dag op uit om jouw hond zijn behoefte te laten doen, weer of geen weer. Het wandelen is een ideale bezigheid voor jou en jouw hond en is voor iedereen geschikt. Naast het feit dat wandelen in de natuur heerlijk is, is het ook nog eens heel gezond! Zo ervaar je minder stress en geniet je van een goede nachtrust.

Ook bouw je tijdens het wandelen aan de band met jouw hond. Hierdoor worden jullie nog betere maatjes! Dus plan naast de “standaard” wandelingen ook eens een wat verdere wandeling met jouw hond. Denk hierbij aan een lange strandwandeling of bezoek een mooi bos. Ben je daarop uitgekeken? Kijk dan eens naar een wandelvakantie in het binnen- of buitenland.

Houdt het wandelen voor iedereen leuk en wees verantwoordelijk: Lijn je hond aan, behalve in losloopgebieden wanneer zijn hier-commando perfect is. Roep je loslopende hond bij als je aangelijnde honden tegenkomt en voorkom overlast van hondenpoep en aantasting van de natuur.

Hardlopen

Hardlopen

Naast wandelen is ook hardlopen met je hond een leuke bezigheid, al is dit misschien niet geschikt voor elke hond en mens. Het is een mooie manier om te werken aan de van jullie beide. Het hardlopen kan op verschillende manieren: vanuit huis in stedelijk gebied, maar ook in de natuur (canicross). Canicross is hardlopen in de natuur met jouw hond. De hond is hierbij aangelijnd aan een tuig en trekt jou voort.

Belangrijk voordat je start met hardlopen is dat jouw hond fysiek in orde is, hij volledig volgroeid is (wanneer dat is hangt af van het ras) en dat het veilig is voor zowel hond als baas.

Volgende week plaatsen wij een blog waarin de basis van het canicrossen wordt uitgelegd.

 

Fietsen

Fietsen

Ben je zelf niet in staat om hard te lopen maar wil je jouw hond wel lekker laten rennen? Dan is het samen fietsen misschien een optie. Dit kan op de “standaard” manier door jouw hond naast de fiets te laten meelopen, of door samen te gaan fietsen door het zogenaamde bikejøring.

Bij bikejøring trekt de hond de fiets of de mountainbike voort als een soort hulpmotor. Dit is zeer geschikt voor de wat grotere rassen. Naast een goede training, uithoudingsvermogen en uitrusting is het ook belangrijk dat de hond is gekeurd door de dierenarts en er een ontheffing is aangevraagd om de hond te gebruiken als “trekkracht”. Ook raden wij aan een cursus te volgen die bij diverse hondenverenigingen worden gegeven.

Meer informatie over de ontheffing vind je op de website van RVO https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/huisdieren-houden-en-fokken/ontheffing-trekhondenverbod

Stepjøring

Een variant op bikejøring is stepjøring, waarbij de hond samen met jou als baas een step voortbeweegt. Er bestaan hiervoor speciale steps die geschikt zijn om “gesleept” te worden. Ook voor stepjoring zijn een ontheffing en gezondheidsverklaring van jouw hond nodig en ook hierbij raden wij een cursus aan.

Rust en herstel

Rust en herstel

Om samen met je hond fitter te worden is rust ontzettend belangrijk. Door rustdagen in te lassen waarop je niet intensief sport, krijgen de spieren tijd om te herstellen. Maak een plan en zorg ervoor dat je meermaals per week enkel rustig beweegt, maar zit ook vooral niet een hele dag stil. Korte rondes wandelen is op rustdagen zeker aan te raden.

Doelen stellen

Naast een goed trainingsschema waarmee blessures kunnen worden voorkomen, is het belangrijk om een doel voor ogen te houden. Dit kan een lange wandel- of hardloopafstand zijn die je samen wilt kunnen afleggen, een te gekke wandelvakantie in Oostenrijk, of misschien wil je wel meedoen met een canicross wedstrijd. Neem dan voldoende tijd om zowel jezelf als je hond hier goed op voor te bereiden qua lichaamsconditie en zorg voor goede uitrusting.

Het volhouden van goede voornemens

Het belangrijkste en tevens moeilijkste van goede voornemens is het volhouden hiervan. In de eerste weken van januari zet men vaak alles op alles om beter te doen, maar al snel neemt de motivatie af. Het duurt namelijk minimaal drie maanden totdat een nieuwe gewoonte is aangeleerd. Daarom hebben wij nog een aantal tips die jou hierbij kunnen helpen:

  1. Zoek een maatje die samen met jou en jouw hond kan gaan sporten
  2. Stel realistische maar concrete doelen op
  3. Houd de voortgang bij voor extra motivatie
  4. Plan de activiteiten in en houd je hier aan
  5. Plan een tussen- en einddoel in de vorm van een wandelvakantie of wedstrijd

En natuurlijk het allerbelangrijkste: Geniet van de activiteit die je samen met je hond onderneemt!

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst