Gebitsproblemen bij de hond

Gebitsproblemen bij de hond

Gebitsproblemen bij de hond

In februari hebben veel dierenartsen extra aandacht besteed aan de gebitsverzorging van hond en kat, want gebitsproblemen komen veel vaker voor dan je denkt. In deze blog gaan we dieper in op diverse gebitsproblemen en de gebitsverzorging van je hond.

Natuurlijk schenken wij hier bij Bellobox ook extra aandacht aan, want iedere hond verdient een bek vol schone tanden. Tandverzorging wordt namelijk al snel over het hoofd gezien door menig hondeneigenaar, terwijl het gros van de honden in Nederland er problemen door ervaart. Maar hoe groot is nu eigenlijk de kans op tandproblemen bij de hond en hoe kun je je hond de kans te verkleinen? Daar leer je deze maand meer over. 

Feitje: 
Wist je dat het kauwen op (natuurlijke) kauwsnacks helpt om het gebit schoon te maken en te houden? Bij Bellobox hebben wij een ruime selectie kauwsnacks en voor elke hond wat wils, zo hebben wij maar liefst drie varianten van onze doorbijtersboxen

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie

Laten we beginnen met een kijkje naar de opbouw van een tand. Het buitenste laagje van de tand (1) is het glazuur. Dit is hard, wit en bevat geen bloedvaten of zenuwen. Het glazuur beschermt de tand tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Onder het glazuur zit de dentine (2), met daarbinnen de pulpa (4). Deze twee vormen samen de binnenkant van de tand. De dentine (ook wel bekend als tandbeen) en de pulpa zijn uiterst gevoelig, zij bevatten namelijk de zenuwuiteinden. Je kunt je dus voorstellen dat het heel pijnlijk is als het glazuur begint te slijten en de dentine bloot komt te liggen.

Gebitsproblemen

Wist je dat maar liefst 8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar last heeft van gebitsproblemen? Dit kan variëren van een beetje tandplak en tandsteen tot het verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan de vitale organen. In bijna alle gevallen ligt tandplak aan de basis voor het ontstaan van gebitsproblemen. Tandplak ontstaat door bacteriën die zich voeden op achtergebleven voedselresten. Deze tandplak vormt een onzichtbaar laagje op de tanden en wordt op den duur omgezet in tandsteen. Dit tandsteen heeft een ruw oppervlak waar nieuwe tandplak, voedselresten en bacteriën zich makkelijk aan kunnen hechten. Dat vormt dan de ideale basis voor tandsteenaangroei. Tandplak kun je als eigenaar verwijderen, maar tandsteen is veel hardnekkiger. Juist daarom is het zo belangrijk om als hondeneigenaar goed het gebit van je hond in de gaten te houden en te verzorgen.

Andere gebitsproblemen kunnen bijvoorbeeld zijn tandvleesontstekingen. Vaak ontstaan deze als kleine wondjes, of tandvlees dat zich een klein beetje terugtrekt. Dat is vervelend, want zo’n ontsteking is pijnlijk en heeft vaak rood of zelfs bloedend tandvlees tot gevolg. Een ernstige tandvleesontsteking kan in principe twee heftige ziektebeelden veroorzaken: losse gebitselementen of ontstekingen elders in het lichaam. Die ontstekingen ontstaan doordat bacteriën via het ontstoken tandvlees rechtstreeks in de bloedbaan komen en door het hele lichaam worden getransporteerd. We vinden ze dan bijvoorbeeld terug als een hartklepontsteking of een ontsteking in de nieren.

Iedere eigenaar wil het beste voor zijn hond, maar hoe weet je nu of je hond last heeft van gebitsproblemen? Symptomen die wij vaak zien zijn honden die minder of kieskeuriger eten (wel zachte snacks maar geen harde brokken), bruine aanslag op de tanden, rode randen aan het tandvlees en een stinkende adem. Dat honden van nature een slechte adem hebben is een fabeltje, de slechte adem wordt veroorzaakt door de bacteriën in de tandplak. ;)

Gebitsverzorging

Als het gebit vol zit met tandsteen, is het voor de hond het beste om dit onder narcose te laten verwijderen, alleen op die manier kunnen wij goed bij de achterste kiezen komen. Maar liever laten we het natuurlijk niet zo ver komen! Om het gebit van je hond goed bij te houden kun je de tanden van je hond poetsen. Dat kan met een speciale stevige hondentandenborstel met hondentandpasta of met een poetsgaasje. ‘Is zo’n speciale hondentandpasta nou nodig?’, hoor ik jullie denken. Kort gezegd: Ja. Je doet niet alleen je hond, maar ook jezelf er een plezier mee. Mensentandpasta schuimt namelijk en heeft over het algemeen een zeer specifieke smaak die honden vaak niet lekker vinden, waardoor de kans groot is dat je hond al weg is op het moment dat hij je aan ziet komen met de tandenborstel. Daarnaast bevat tandpasta voor mensen vaak fluoride en xylitol, stoffen die beide giftig zijn voor de hond.

Gebitsverzorging

Foto van Paige met een kamelenkophuid uit de doorbijtersbox XL

Een andere, makkelijkere, manier is om de hond zelf zijn tanden te laten poetsen. Dit kan met speciale speeltjes waar je hond op kauwt of met grotere kauwsnacks waar ze langer mee bezig zijn. Dit verwijdert tandplak, stimuleert speekselproductie en masseert tegelijkertijd het tandvlees: win-win! Geef je hond geen enkele vorm gekookte botten, geen grote gewichtdragende botten zoals dijbenen (ook niet rauw) of geweien. Deze hebben een hogere dichtheid dan het tandglazuur, ze zijn ontzettend hard. We zien dan ook vaak tandbreuken in onze praktijk voorbijkomen die hierdoor veroorzaakt zijn! Een goed alternatief is zachte rauwe botten, of gedroogde kophuiden, runderneuzen of speciale kauwstaven. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan eens onze Doorbijtersboxen met onwijs veel lekkere kauwsnacks die lang kauwplezier zullen garanderen!

1 Reageer

  • Eva
    Nov 24, 2022

    Als je ervoor kiest de hond zelf zijn tanden laat poetsen….. hoe vaak geef je dan een doorbijter kauwstaaf? Dagelijks?

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst