De maand januari staat bij de meeste mensen in het teken van goede voornemens. Al is het wat cliché, hier doe ook wij bij Bellobox aan mee. Ook honden hebben baat bij jouw goede voornemens! Wij hopen onze fans, die al verstandige keuzes maken in de snacks die ze hun honden voeren, waar nodig op meer vlakken te motiveren zo gezond en verantwoordelijk mogelijk om te gaan met hun hond.
Als fit worden een van jouw goede voornemens is, dan doe je dat natuurlijk samen met je hond. Zo werken jullie ook aan het onderlinge vertrouwen en versterken van jullie je band. Je slaat met het sporten met je hond twee vliegen in één klap: na het trainen zijn jullie namelijk beide voldaan. Vandaag vertelt Christel over canicross, de ideale sport voor hond en baas.
Wat is canicross?
Canicross is een sport die voldoet aan al deze wensen. Zo hard mogelijk aan je hond aanrennen. Dat is toch wat canicross is? Of toch niet? Nee, dit is niet wat canicross inhoudt, het is een erg complexe sport met veel punten om rekening mee te houden.
Bij canicross loopt jouw hond met een voorwaartse drang, met een lichte spanning op je treklijn. Omdat jij als begeleider recht achter je hond loopt (in de juiste loophouding), zal je meegaan in de beweging van je hond en voelt het hardlopen bij een juiste uitvoering als lopen met wind in de rug. Je hond trekt je als het ware iets sneller vooruit.
Als dit alles vanuit rust en respect gebeurt, zal je hond tijdens canicross openstaan voor aanwijzingen en heb jij als loper het tempo onder controle. Je kunt vertragen, maar ook versnellen.
Simpel, zul je denken, maar een perfecte uitvoering vergt heel wat training. En dat is nu juist zo leuk aan canicrossen, je bent nooit uitgeleerd en de sport versterkt de band met je hond enorm.
Is jouw hond geschikt voor de sport?
Ondanks dat je hond geen rare sprongen en bewegingen maakt, is canicross een intensieve sport. Je hond moet daarom minimaal 12 maanden zijn om te starten met canicross. Het is beter voor zijn groei om niet te vroeg te starten, omdat je daarmee het vervroegd sluiten van de groeischijven voorkomt.
Veel zuivere rashonden en kruisingen zijn geschikt voor het canicrossen. Toch is het altijd prettig om voorafgaand aan een training of workshop even contact te hebben. Zo kunnen we samen bespreken of je hond net zo van canicrossen kan genieten als jij.
Heeft je hond korte poten of een korte snuit? Overleg dan altijd met een dierenarts of je hond wel geschikt is voor deze sport. Canicross is erg inspannend en de gezondheid van je hond staat altijd voorop. Je loopt daarom ook altijd op onverharde ondergronden, canicross op verharde wegen is uit den boze.
Benodigdheden voor canicross
Tijdens het canicrossen draagt je hond een canicross harnas dat bij voorkeur aangemeten is door een Rundog trainer. Dit harnas mag geen druk uitoefenen boven het sternum (de punt van het borstbeen), zodat de luchtpijp vrij ligt. Het moet voldoende vrijheid geven in zijn oksels en mag niet achter de ribben drukken.
Zelf draag je naast je hardloopoutfit en hardloopschoenen met goed profiel ook een heupgordel. Deze heupgordel draag je over het breedste gedeelte van je billen, niet in je onderrug. Om jezelf te verbinden aan je hond, gebruik je een treklijn met rek. Een lijn zonder rek is niet toegestaan.
Om je zo goed mogelijk op weg te helpen heeft Rundog trainers opgeleid waar jij en je hond een workshop, cursus en/of privé training kunnen volgen, zodat jullie de juiste start maken binnen het canicrossen.
We trainen op een positieve en ontspannen manier, waardoor je zult ervaren dat je hond openstaat voor communicatie. Je leert je hond voor je uit te laten lopen, aanwijzingen te geven en je leert naar je hond kijken, zodat je begrijpt wat hij aangeeft. Dit alles heeft tot doel: samenwerking.
Uiteraard werken we aan een warming-up voor jou en je hond, aan je canicross techniek en cooling down.
Tijdens deze trainingen staan de 5 basisprincipes van het canicrossen centraal:
- je hond loopt met voorwaartse drang
- er staat een lichte spanning op de treklijn
- jij loopt recht achter je hond
- je hond staat open voor communicatie
- jij als loper hebt het tempo onder controle
Zo wordt samen sporten dan samen bewegen als één geheel.
Ben je zelf al gestart met canicrossen maar kun je nog wel wat aanwijzingen gebruiken, of wil je kennismaken met de sport? Dan mag je altijd contact met me opnemen via info@godogsports.nl. Ook kun je veel informatie vinden op mijn website.
Wellicht tot ziens op een cursus,
Christel Bouwmeester-Geerlings